Ruski mediji šire dezinformacije o smrti kralja Charlesa

Britanska ambasada odbacila ruske medijske napise da je umro kralj

Ruski mediji šire dezinformacije o smrti kralja Charlesa

U ruskim medijima pojavila se vijest kako je umro britanski kralj Charles III. Informacija je objavljena i na Telegram kanalu Vedomosti, nekad najuglednijih poslovnih novina u Rusiji. Vedomosti su podijelile fotografiju Charlesa u svečanoj vojnoj uniformi i dodali kratak komentar: “Britanski kralj Charles III. je umro.”

Vijest se nastavila širiti pa je informaciju o Charlesovoj navodnoj smrti objavila i Readovka, prokremaljski Telegram kanal s više od 2.35 miliona pretplatnika. Readovka je uz kraljevu fotografiju objavila i dokument te ga predstavila kao dokument Buckinghamske palače.

“Sljedeće saopćenje objavila je kraljevska komunikacija. Kralj je iznenada preminuo jučer poslijepodne”, stajalo je u dokumentu, a kao datum je naveden jučerašnji dan, 18. mart. Pojavila se i druga verzija dokumenta, koja govori o abdikaciji. Vijest je zatim stigla do Ukrajine, gdje ju je ponovno objavila vodeća televizijska stanica, prenosi Guardian.

Neki mediji su naknadno mijenjali izvorne objave. Ruska web stranica Gazeta.Ru izvorno je na X-u napisala: “Kralj Velike Britanije Charles III. je umro. O tome izvještava Buckinghamska palača. Monarh je imao 75 godina. Nedavno mu je dijagnosticiran rak.”

Naknadno je dodana sljedeća napomena: “O tome ništa nije napisano u službenim britanskim medijima. Najvjerojatnije su informacije lažne.” Nedoumice je u konačnici razriješila ruska državna novinska agencija Tass naglasivši da “kralj Charles III. nastavlja obavljati svoje službene dužnosti”.

I britanska ambasada u Moskvi i Kijevu odbacila su izvještaja ruskih medija u kojima se tvrdi da je umro kralj.

“Izvještaji o smrti kralja Charlesa su LAŽNI!”, stoji crvenim slovima na X-u britanske ambasade u Rusiji. Ista informacija dostupna je i na ruskom jeziku.

Na stranici britanske ambasade u Ukrajini napisano je: “Željeli bismo vas obavijestiti da su vijesti o smrti kralja Charlesa III. lažne.”

Rečenica je dostupna na engleskom i ukrajinskom jeziku.

Britanska kraljevska porodica trenutno se suočava s mnoštvom glasina i teorija zavjere.

Karlo se liječi od raka, ali nastavlja voditi državne poslove.

Njegova snaha princeza Kate oporavlja se od operacije i ne očekuje se da će pojaviti u javnosti prije Uskrsa što je potaknulo velika nagađanja o njenom zdravstvenom stanju.

Izvor: Index.hr

About The Author