Turska: Nakon tri godine iz zatvora puštena dva novinara

U Turskoj 125 medijskih djelatnika je iza rešetaka

Turska: Nakon tri godine iz zatvora puštena dva novinara

Turski sud odlučio je pustiti na slobodu novinare Ahmeta Altana i Nazlija Ilicaka koji su proveli tri godine u zatvoru pod optužbom da su učestvovali u neuspjelom državnom udaru 2016. godine.

Međunarodna i Evropska novinarska federacija (IFJ i EFJ) pozdravili su njihovo puštanje na slobodu, ali su zatražili od vlasti da ukinu sudski nadzor.

Novinari su zatvoreni 2016. godine pod optužbom da su “pomagali terorističkoj grupi, ali da nisu bili njeni članovi”, no oni su te optužbe uvijek negirali.

Žalbeni sud u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine potvrdio je doživotne kazne šestorici osumnjičenih, među kojima su Ahmet Altan i Nazli Ilicak, zbog optužbi za terorizam. Kaznu je ukinuo turski Vrhovni sud, koji je slučaj vratio na novo suđenje.

U presudi izrečenoj u ponedjeljak, sud je Ahmetu Altanu izrekao kaznu zatvora od deset godina i Nazliju Ilicaku od osam godina, ali odredio je njihovo puštanje iz zatvora pod sudskim nadzorom.

Prema raspoloživim podacima 125 novinara i medijskih radnika trenutno se nalazi iza rešetaka u Turskoj, što ovu zemlju čini najvećim zatvorom za medijske profesionalce na svijetu.

Izvor: IFJ/EFJ

About The Author

Arhiva

VIJESTI

Vijesti

Latest

Internetske platforme i ekstremizam

Potencijalni demonstranti mogu komunicirati na mnogo načina, a zatvaranje javnih kanala stvara rizik da se planiranje preseli u privatne ili šifrirane prostore koje je tijelima zakona teže nadzirati

NAJČITANIJE

Dnevni komentar, Dnevnici, Fake & Spin, Medijska i informacijska pismenost, Medijsko-političke analize, Naslovnica, Političke emisije, Twitter iz dana u dan

Latest