Delegacija Evrospke unije ispituje korištenje špijunskog softvera u Mađarskoj

Odbijanje mađarske vlade da potvrdi ili demantira da li je odgovorna za špijuniranje predstavlja veliku brigu za Evropski parlament

Delegacija Evrospke unije ispituje korištenje špijunskog softvera u Mađarskoj

 

Izostanak odgovora mađarske vlade o navodnom špijuniranju novinara, političara i poslovnih ljudi pokrenuo je pitanja pred komisijom za utvrđivanje činjenica zakonodavnog tijela Evropske unije da li sama vlada stoji iza nadzora.

Šefica Odbora Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Gvendolin Delbo-Korfild izjavila je da je tokom zvanične posjete Mađarskoj ove sedmice njena delegacija razgovarala s nekoliko mađarskih novinara čiji su telefoni bili zaraženi Pegasusom, zlonamjernim softverom za špijuniranje.

Globalna istraga konzorcijuma nekoliko vodećih svjetskih medija objavljena u julu pokazala je da je Pegasus, špijunski softver izraelske kompanije “NSO Group”, korišten u Mađarskoj za tajno praćenje uključujući najmanje 10 advokata, jednog opozicionog političara i nekoliko novinara kritičnih prema vladi.

Delbo-Korfild je, na konferenciji za novinare u Budimpešti, rekla da je nekoliko novinara s kojima je delegacija razgovarala reklo da je afera Pegasus bila “prilično traumatična”.

Zlonamjerni softver se infiltrira u telefone radi prikupljanja ličnih podataka i podataka o lokaciji, a može tajno da kontrolira mikrofone i kamere telefona.

U slučaju novinara, to omogućava hakerima da špijuniraju njihovu komunikaciju sa izvorima.

Delbo-Korfild je rekla da odbijanje mađarske vlade da potvrdi ili demantira da li je odgovorna za špijuniranje “predstavlja veliku brigu za Evropski parlament”.

Iako se pokazalo da je špijunski softver korišten i u drugim zemljama EU, ali u špijuniranje, kako sada izgleda, nisu uključene vlade tih država, rekla je.

– Ne tvrdim to, ali kada je riječ o Mađarskoj imamo jasan znak da je to učinila sama vlada – rekla je Delbos-Korfild.

Mađarski zvaničnici, ne poričući da su koristili Pegasus, tvrdili su da se sve aktivnosti tajnog nadzora provode u skladu s mađarskim zakonom.

Ministrica pravde Judit Varga odbila je da dođe na ispitivanje u odbor za nacionalnu sigurnost mađarskog parlamenta i rekla je novinarima u julu da su “svakoj zemlji potrebni takvi alati”.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author