Dvije godine od pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića

Marko Čolić osuđen na pet godina zatvora, Nedeljko Dukić se predao policiji nakon godinu dana bjekstva, nalogodavci još uvijek nepoznati

Dvije godine od pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića
Foto: BH Novinari

Prošle su dvije godine od pokušaja ubistva novinara portala Gerila i televizije BN Vladimira Kovačevića. Napadači su 26. augusta 2018. godine u večernjim satima sačekali Kovačevića ispred ulaza u njegovu zgradu u naselju Obilićevo, pretukli ga metalnim šipkama i zadali mu teške povrede glave. Kovačevića su pretukli dok se vraćao s posla.

Polovinom septembra 2018. godine, policija je uhapsila jednog od napadača, boksera Marka Čolića. Drugi napadač, Nedeljko Dukić, predao se policiji u novembru 2019. godine, nakon više od godinu dana bjekstva.

Najvjerovatnije se nikad neće saznati ko su bili nalogodavci ubistva Vladimira Kovačevića iako je Gerila.info uputila pitanje Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka da li su istraživali pokušaj ubistva Kovačevića i, ako jesu, do kojih informacija su došli kada je riječ o nalogodavcima napada na njega, nisu dobili odgovor iz tužilaštva.

Marko Čolić je u martu ove godine pravosnažno osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića.

U junu ove godine na Okružnom sudu u Banjoj Luci počelo je suđenje i Nedeljku Dukiću, drugom osumnjičenom za napad na Kovačevića. On se nije u srijedu pojavio na suđenju u Okružnom sudu u Banjoj Luci jer je bolestan.

Predsjednik sudskog vijeća Blagoja Dragosavljević objasnio je da je ljekar KPZ Banja Luka obavijestio sud da optuženi ima akutnu dijareju, prenosi Srpskainfo, a suđenje će biti odgođeno.

– U javnosti se do sada nezvanično pominjalo nekoliko imena koja bi mogla stajati iza napada, ja sam tužilaštvu prvog dana rekao na koga sumnjam, a koliko znam ti ljudi nikada nisu ispitani. Ako jesu, ni javnost, ni ja to ne znamo – kazao je Kovačević.

Izrazio je bojazan da istraga neće ni smjeti ići u smjeru otkrivanja nalogodavaca jer su očigledno vrlo bliski vladajućim strukturama.

– Poražavajuće je i da je novinarska zajednica tiha, bojim se i da sam bio ubijen da bi se pričalo dva mjeseca i zaboravilo kao i sve ostalo. Slučaj je otvoren dok god ne budu odgovarali nalogodavci, a to se neće desiti dok nam je pravosuđe rob politike – naglašava Kovačević.

Predsjednik “Kluba novinara Banja Luka” Siniša Vukelić za Geril.info kaže da ovaj slučaj samo potvrđuje ambijent u kome rade i žive novinari u Bosni i Hercegovini.

Podsjeća da još uvijek nisu pronađeni ni izvršioci ni nalogodavci pokušaja ubistva nekadašnjeg direktora “Nezavisnih novina” Željka Kopanje, kao ni motiv napada, i da je tako do danas što se tiče sličnih napada. Nikad se ne sazna ko su nalogodavci.

– Nikad nije pokazana volja, sposobnost i želja da se otkriju oni koji ugrožavaju rad novinara i njihove živote. Političari uvijek u javnosti izražavaju deklarativnu podršku novinarima. Međutim, uvijek dodaju “ali, i vi svašta pišete”, čime doprinose stvaranju ambijenta u kome je prihvatljivo takvo ponašanje – ističe Vukelić.

Što se izgleda za promjenu situacije tiče, navodi da je teško očekivati kraj takve atmosfere kao i da je prisutna “borba neprestana”, naglašavajući da se sloboda i prava osvajaju korak po korak.

– I kad se osvoje, moraju se braniti. Mi smo tek na početku i vjerovatno neće biti lako i brzo i preko noći. Ali bez podrške profesije i solidarnosti ne možemo očekivati da ćemo tek tako dobiti sva prava – zaključuje na kraju Vukelić.

Izvor: Gerila.info/Safejournalists

About The Author