Program posvećen istraživačkom novinarstvu na Beldoksu

U ovom programu, publika će imati priliku pogledati selekciju od pet najnovijih dokumentarnih filmova inspiriranih istraživačkim instinktom i jedinstvenim pričama novinara, građana i uzbunjivača

Program posvećen istraživačkom novinarstvu na Beldoksu

Predstojeći Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs koji se od 3. do 10. septembra održava u Beogradu obilježit će specijalni program posvećen istraživačkom novinarstvu, najavili su organizatori.

Specijalni programi Beldocsa posvećeni su gorućim pitanjima savremenog društva, kao i njegovim tekućim borbama za očuvanje civilizacijskih vrijednosti.

Festivalski program i kao integritet osmišljen je kao kolaborativna platforma koja ima za cilj konsolidaciju profesionalne i šire publike sredstvima autorskog filma na polju između istraživačkog novinarstva, aktivizma i filma.

Ovogodišnja tema korespondira s trenutnom situacijom u kojoj program sačinjen od filmova o novinarima koji su primjer ispravnog i beskompromisnog novinarskog traganja za istinom može poslužiti kao svjetionik, navode organizatori.

U ovom programu, publika će imati priliku pogledati selekciju od pet najnovijih dokumentarnih filmova inspiriranih istraživačkim instinktom i jedinstvenim pričama novinara, građana i uzbunjivača koji svoj integritet doživljavaju kao apsolutnu kategoriju u namjeri da otuđenu istinu vrate tamo gdje ona pripada – građanima.

“Nije se desilo” (Never Happened) rediteljke Barbore Bereznjakove, nominiran ove godine za nacionalnu nagradu za film u Slovačkoj, potraga je za izgubljenim dokazima politički motiviranog ubistva iz devedesetih, za koje je premijer zemlje u javnom obraćanju svojevremeno rekao da se nije desilo.

Višestruko nagrađivani dokumentarac “Kolektiv” (Collective) rumunskog reditelja Aleksandra Nanaua donosi beskompromisni pogled na ulogu istraživačkog novinarstva u razotkrivanju korupcije i najveće prevare u rumunskom zdravstvenom sistemu, nakon tragedije koja je potresla zemlju i oduzela živote desetina nevinih građana.

“Belingket: Istina u svijetu post-istine” (Bellingcat: Truth in a Post-Truth World) prati revolucionarni uspon kolektiva Belingket – međunarodne grupe građanskih novinara i online istraživača posvećenih otkrivanju pozadine najuznemirujućijih svjetskih događaja – od katastrofe MH17, preko Sirijskog građanskog rata, do misterioznog trovanja ruskog špijuna u Velikoj Britaniji.

U Meksiku, zemlji koja se dugo nalazi na listi najopasnijih država za bavljenje istraživačkim novinarstvom, a u kojoj je četiri novinara ubijeno od početka ove godine, Karmen Aristegi, novinarka i protagonistkinja filma “Radijska tišina” (Radio Silence), već dvije decenije važi za jedan od simbola hrabrosti i profesionalnog integriteta u borbi za slobodu medija.

“XY Čelsi” (XY Chelsea) Tima Traversa Hokinsa na delikatan i intiman način prati suočavanje jednog od najpoznatijih uzbunjivača u svijetu, Čelsi Mening, s dalekosežnim posljedicama svoje prošlosti – historijskim odavanjem Wikileaks-u povjerljivih informacija o zločinima američke vojske u Iraku.

U programu Beldocsa “I kao Integritet” složena stvarnost istraživačkog novinarstva u podijeljenom svijetu bit će posebno analizirana kroz seriju od tri panel diskusije sa eminentnim stručnjacima iz Srbije i regiona, i stranim gostima i protagonistima filmova koji stoje iza najuzbudljivijih istraživačkih priča.

Izvor: Udruženje novinara Srbije (UNS)

About The Author