CRNA GORA: Zaštita izvora presudna za slobodu štampe

Ako novi Zakon o medijima stupi na snagu to će biti još jedan udarac slobodi medija u Crnoj Gori, kažu Reporteri bez granica

CRNA GORA: Zaštita izvora presudna za slobodu štampe
Foto: Euroactiv

Evropska komisija (EK) je primila k znanju da je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o medijima i Zakon RTCG (javnom servisu Crne Gore), podvukavši da je vrijeme njihovog usvajanja “odgovornost crnogorskih vlasti”.

– Zaštita novinarskih izvora je presudna za slobodu štampe. Otkrivanje novinarskih izvora predstavlja ozbiljno uplitanje u slobodu izražavanja koja bi se trebala ograničiti samo na strogo izuzetne okolnosti – objavila je na Twitteru glasnogovornica Komisije Ana Pisonero.

Pisonero je naglasila da briselske institucije očekuju da će se odgovarajuća odredba u novom zakonu primijeniti u skladu s međunarodnim i evropskim standardima i sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava.

– Važno je da pravni okvir Crne Gore osigura uvjete koji doprinose efikasnom ostvarivanju slobode izražavanja, što je jedna od osnovnih vrijednosti Evropske unije i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore u Evropsku uniju – podvukla je Pisonero.

Reporteri bez granica (RSF) također napominju da bi obaveza novinara da otkrije izvor, na zahtjev državnog tužioca, bila teška povreda povjerljivosti izvora novinara.

– Ako novi Zakon o medijima stupi na snagu, to će biti još jedan udarac slobodi medija u Crnoj Gori, koja je već na 105. mjestu indeksa Reportera bez granica – podsjetili su.

Kako navode, vrlo uznemiravajuće je što se čini da Zakon, umjesto poboljšanja medijskog okruženja ima politički cilj služenja interesima Vlade.

– Na to upućuje činjenica da ga je vladajuća većina odobrila bez općeg političkog konsenzusa (bez podrške opozicije) i trebalo bi da stupi na snagu neposredno prije parlamentarnih izbora zakazanih za 30. august – kaže šef odsjeka za Evropsku uniju i Balkan Pavol Szalai za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zbog toga, predsjednik Crne Gore (Milo Đukanović) ne bi trebalo da potpiše Zakon i trebalo bi da ga vrati parlamentu na izmjene (amandmane), poručuje Pavol Szalai.

Skupština Crne Gore je u ponedjeljak, 27. jula, glasovima vladajuće koalicije usvojila novi Zakon o medijima, na osnovu kojeg novinar na zahtjev Tužilaštva mora odati izvor ako je to “neophodno radi zaštite interesa nacionalne sigurnosti, teritorijalnog integriteta i zaštite zdravlja”.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author