Twitter se žalio na odluku francuskog suda da detaljno objasni politiku protiv govora mržnje

Šest grupa protiv diskriminacije pokrenulo je tužbu protiv Twittera prošle godine, optužujući američkog tehnološkog diva za dugotrajne i uporne neuspjehe u blokiranju komentara

Twitter se žalio na odluku francuskog suda da detaljno objasni politiku protiv govora mržnje

Twitter se žalio na odluku francuskog suda kojom je naloženo da se dozvoli puni pristup svim relevantnim dokumentima koji se odnose na napore kompanije u borbi protiv govora mržnje, potvrdili su advokati.

Francuski sud naložio je Twitteru da odobri pristup za šest francuskih grupa protiv diskriminacije potpuni pristup svim dokumentima koji se odnose na napore kompanije u borbi protiv govora mržnje od maja 2020. godine. Odluka se odnosila na globalnu operaciju Twittera, a ne samo na njezinu prisutnost u Francuskoj.

Kompanija sa sjedištem u San Franciscu dobila je dva mjeseca da ispoštuje presudu u kojoj se također navodi da mora otkriti koliko moderatora zapošljava u Francuskoj kako bi ispitala postove označene kao govor mržnje, kao i podatke o postovima koje obrađuju.

Twitter se žalio na ovu odluku, a ročište je zakazano za 9. decembra 2021. godine, rekao je pravosudni izvor za AFP, potvrđujući informacije koje su objavili advokati grupa.

Šest grupa protiv diskriminacije pokrenulo je tužbu protiv Twittera prošle godine, optužujući američkog tehnološkog diva društvenih medija za dugotrajne i uporne neuspjehe u blokiranju komentara koji sadrže govor mržnje.

Twitterova politika o govoru mržnje zabranjuje korisnicima promoviranje nasilja, prijetnje, ali i napade na ljude na temelju njihove rase, vjere, rodnog identiteta ili invaliditeta, među ostalim oblicima diskriminacije.

Kao i drugi tehnološki divovi društvenih mreža, korisnicima je omogućeno da prijave postove za koje vjeruju da sadrže govor mržnje, a ta kompanija zapošljava moderatore za provjeru sadržaja.

No, grupe protiv diskriminacije dugo su se žalile da postoje nedostaci u toj politici zbog čega je dopušteno da sporni komentari ostanu na mreži u mnogim slučajevima.

Izvor: AFP

About The Author