Novinari RAI-a u štrajku: Želimo odbraniti slobodu od političkog uplitanja

Novinari tvrde da će radije izgubiti plaćene dane nego izgubiti svoju slobodu

Novinari RAI-a u štrajku: Želimo odbraniti slobodu od političkog uplitanja

Novinari talijanske javne radio-televizije RAI stupili su u ponedjeljak u 24-satni štrajk kako bi odbranili svoju slobodu od “pokušaja” da se pretvore u “megafon vlade” krajnje desne premijerke Giorgie Meloni.

Sindikat Usigrai, koji okuplja većinu od 2.000 novinara, najavio je štrajk nakon što je optužio upravu RAI-a da je cenzurirala govor pisca koji je kritizirao premijerku Meloni uoči praznika Dana oslobođenja 25. aprila.

– Štrajkujemo kako bismo odbranili autonomiju i nezavisnost servisa javne radio-televizije suočene sa stalnom kontrolom informativnog prostora od dijela političkih predstavnika – saopćio je sindikat.

Sindikat dodaje da će novinari radije izgubiti jedan ili više plaćenih dana nego izgubiti svoju slobodu, oštro pritom kritizirajući “pokušaje da se RAI svede na vladin megafon”.

Finansiran dijelom od pretplate i s čelnicima koje postavljaju politički dužnosnici, nezavisnost RAI-a je uvijek bila predmet rasprave, no s dolaskom Meloni se zabrinutost povećala. Štrajk je dobio podršku Sindikata novinara štampanih medija.

Predsjednik Nacionalne federacije novinara (FNSI) Vittorio di Trapani je upozorio na postoji “rizik od pomaka ka mađarskom stilu koji bi smanjio slobodu medija i slobodu izražavanja”. Uredništvo La Repubblice je izrazilo solidarnost s kolegama s RAI-a.

– Godinama pozivamo na veću nezavisnost javnog emitiranja u Italiji. Umjesto da slijedi duh novog Zakona o slobodi medija u Evropi, koji će konsolidirati nezavisnost javnih emitera u Evropi, talijanska vlada se bavi političkim preuzimanjem RAI-ja, prkoseći pravu građana na pristup slobodnom, nezavisnom novinarstvu i pluralističkim informacijama – kazala je predsjednica Evropske federacije novinara (EFJ) Maja Sever.

Čelništvo RAI-a je saopćilo da “nema nikakve cenzure ili gušenja informacija”, optuživši sindikat da “širi lažne vijesti”.

Izvor: N1/EFJ

About The Author