Zupčević: Novinari posao obavljaju zbog građana i očuvanja demokratije

Društvo novinara BiH: Plata novinara u BiH kreće se između 250 i 500 eura, nešto bolja situacija je na javnim RTV servisima

Zupčević: Novinari posao obavljaju zbog građana i očuvanja demokratije
Foto: N1/Screenshot

Predsjednik Društva novinara Bosne i Hercegovine Faruk Zupčević gostovao je na televiziji N1 kada je govorio o odnosu prema novinarima tokom izvještavanja o slučaju “Aluminij”.

Upozorilo je da svako selektivno davanje izjava “probranim” medijima jedino može izazvati sumnju u ono o čemu se razgovaralo i da se iz nekog razloga skriva istina, a nikako doprinijeti rješavanju ovog velikog problema.

Na pitanje novinara kako trebaju da se ponašaju predstavnici medijske struke u situacijama kada ne mogu doći do prave informacije ili kada im one na bilo koji način budu uskraćene, a s druge strane neki drugi mediji dobiju te informacije bez problema, Zupčević je istaknuo je da je potpuno bespredmetno govoriti o tome.

Ovakvi slučajeva uskraćivanja informacija, kaže Zupčević, bilo je i ranije u oba entiteta, ali to je nedopustivo, smatra on, podsjećajući da novinari obavljaju ovaj posao ne zbog sebe nego zbog građana, ali i zbog uloge koju imaju, a to je davanje doprinosa demokratičnosti društva.

– Novinari su stub demokratičnosti – istaknuo je, dodajući da nema demokratije bez slobode medija.

Za N1 televiziju komentirao je i pisanje na društvenim mrežama uključujući i twitter status Rajka Vasića kojem je navedeno da „Samo u Srpskoj novinari napadaju Srpsku. U Republici Srpskoj u prošloj godini pet napada na novinare najdrastičniji na Vladimira Kovačevića“.

– Ukoliko pošteni, odgovorni ljudi stavljaju na svoju glavu neku oznaku ako govore o korupciji i kriminalu to je problem. Kad imam priliku branim novinare koji jedu kruh sa sedam kora. Novinari u BiH teško žive pa još im uskratite ili smanjite slobode koje bi trebali imati – kaže Zupčević.

Podsjetio je na nalaze Reportera bez granica prema kojima je BiH u 2018. godini bila na 63. mjestu, ali i nalaze OSCE-a koji kažu da slobode medija u BiH u posljednjih deset godina konstantno padaju.

– Padaju jer smo 2004. godine i 2011. godine bili na 19. i 24. mjestu, ali u odnosu na regiju mi smo kao dobri, sad možete misliti kako je u okruženju. No to ne treba da nas tješi – dodao je.

Strašnim je nazvao i činjenicu koliko su novinari malo plaćeni u BiH. Društvo novinara BiH prije nekoliko godina pokušalo je napraviti analizu kako sve to funkcionira i imali su mnogo problema da dođu do podataka te su morali moliti nekoga ko zna nekoga da kaže kolika je novinaru plata.

– Ona se kretala u rasponu između 250 do 500 eura, a nešto bolje stanje je u javnim RTV servisima – zaključio je Zupčević.

Društvo novinara BiH kontinuirano upozorava na kršenje prava novinara, a kao jedan primjer toga na današnjem Twitter profilu objavili su da su novinari koji čekaju ishod današnje vanredne sjednice Predsjedništva BiH „istjerani iz zgrade Predsjedništva BiH“ te na izjave o zaključcima sjednice ponovo čekaju u parku preko puta zgrade.

Izvor: N1 

About The Author