Kontroverzni intervju princeze Diane iz 1995. godine ponovno pod istragom

BBC je 1996. godine pokrenuo internu istragu i zaključio da su korišteni dokumenti krivotvoreni, ali da nisu odigrali ulogu u Dianinoj odluci da učestvuje u intervjuu

Kontroverzni intervju princeze Diane iz 1995. godine ponovno pod istragom

U intervjuu za BBC 1995. godine princeza Diana otkrila je brojne stvari iz svog neuspjelog braka s princom Charlesom. Njezin razgovor s novinarom Martinom Bashirom rasplamsao je kritike i promijenio tok kraljevske historije, a sada BBC ponovno otvara istragu o tome kako je došlo do intervjua.

Mnogi smatraju da je BBC natjerao Dianu da pristane na intervju pod lažnim izgovorom. Dugo se tvrdilo da se Bashir služio krivotvorenim dokumentima koji su sugerirali da osoblje Palače radi protiv princeze Diane i da im se plaća da je špijuniraju, javlja CNN.

S novim direktorom BBC-ja, te se optužbe preispituju. Za medijsku kuću otvaranje istrage nije moglo doći u nezgodnije vrijeme jer je BBC trenutno u pregovorima o budućem paketu finansiranja s britanskom vladom.

– Medijska scena drastično se promijenila u 25 godina otkako je Diana sjedila s Bashirom – kazao je novinar CNN-a Max Foster, ali glavni direktor BBC-ja Tim Davie posvećen je istrazi o okolnostima intervjua.

Penzionirani sudac vodit će istragu, dok je Davie najavio da će biti učinjeno sve što je u njihovoj moći kako bi se došlo do suštine i istine kako je došlo do intervjua.

Brat princeze Diane Charles Spencer tvrdi da ga je Bashir prevario pokazujući mu lažne izvode iz banke, što ga je navelo da novinara upozna sa svojom sestrom, a novinar Daily Maila Richard Kay kaže da je čitava premisa intervjua postavljena na lažnoj i izmišljenoj osnovi.

Ubrzo nakon intervjua 1996. godine BBC je pokrenuo internu istragu i zaključio da su dokumenti krivotvoreni, ali da nisu odigrali ulogu u Dianinoj odluci da učestvuje u intervjuu.

Bashir se nije javno branio i nije odgovorio na CNN-ov zahtjev za komentar. Trenutno se oporavlja se od operacije srca i komplikacija nakon zaraze koronavirusom, navedeno je u saopćenju BBC-ja.

Izvor: CNN

About The Author