Političari u Velikoj Britaniji moraju prestati napadati novinare

Neprihvatljivo je pribjegavati uvredama i blaćenjima novinara koji jednostavno pokušavaju raditi svoj posao

Političari u Velikoj Britaniji moraju prestati napadati novinare

Međunarodna federacija novinara (IFJ) podržala je pozive ministrima Vlade i svim političarima da prestanu s progonima novinara i medija nakon komentara zastupnika Jacoba Rees-Mogga, čelnika Donjeg doma.

Rees-Mogg optužio je zamjenika političkog urednika HuffPosta da je “ili kradljivac ili budala” i tvrdio da je medijsko izvještavanje o zastupniku Dominicu Raabu, “šokantno iskrivilo nekvalitetno novinarstvo”, dodajući da je to jeftin nivo novinarstva, te da to nije ispravan način ponašanja.

To je uslijedilo nakon procurjelih poruka Whatsappa prošle sedmice u kojima je državni tajnik za zdravstvo i socijalnu skrb Matt Hancock novine The Guardian opisao kao “krpu”.

U januaru se vladina ministrica za ravnopravnosti Kemi Badenoch obratila Twitteru kako bi optužila još jednog novinara HuffPosta za “jezivo i bizarno” ponašanje u komentarima.

Ranije ovog mjeseca vlada je pokrenula Nacionalni akcijski plan za sigurnost novinara, koji navodi da je jedan od vladinih prioriteta “poboljšati javno prepoznavanje vrijednosti novinara”.

– Vladini ministri se na ovaj način kleveću i vrijeđaju novinare, prepuštajući se nečuvenom ponašanju omalovažavajući novinare – kazala je generalna tajnica Nacionalne unije novinara (NUJ) Michelle Stanistreet.

Dodala je da je potpuno neprihvatljivo pribjegavati uvredama i ličnim blaćenjima novinara koji jednostavno pokušavaju raditi svoj posao.

Glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger kazao je da Vlada Velike Britanije stoji na čelu Koalicije za slobodu medija i nužno je da daje primjer i ne pribjegava ciljanju i vrijeđanju novinara i medija samo zato što im se ne sviđa njihovo izvještavanje jer takve akcije potkopavaju slobodu medija i malo čine za jačanje javne rasprave.

Izvor: Međunarodna federacija novinara (IFJ)

About The Author