Izraelska vlada blokirala emitiranje Al Jazeere

Policija je pretresla urede Al Jazeere u Izraelu, a satelitski i kablovski provajderi su isključili kanal

Izraelska vlada blokirala emitiranje Al Jazeere
Foto: Al Jazeera

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je da je Vlada Izraela jednoglasno odlučila zvanično zatvoriti urede Al Jazeere u Izraelu optužujući tu TV mrežu u vlasništvu Katara za “huškanje”.

Stranim novinarima zabranjen je ulazak u Gazu, a osoblje Al Jazeere bilo je samo nekoliko izvjestitelja na terenu. Godinama su izraelski dužnosnici optuživali mrežu za antiizraelsku pristranost.

No, njihove su se kritike na račun televizijske kuće pojačale nakon 7. oktobra, jer vlasti Izraela tvrde kažu da Al Jazeera ima bliske veze s Hamasom, što mreža oštro poriče.

Ministar komunikacija Shlomo Karhi rekao je da će zabrana “odmah stupiti na snagu”, a potrebno ga je recertificirati svakih 45 dana. Prema privremenom nalogu, po odluci vlade policija može zatvoriti urede, zabraniti pristup web stranici i zaplijenila opremu.

Katar, gdje je sjedište Al Jazeere, posreduje u pregovorima između Izraela i Hamasa oko sada već gotovo sedam mjeseci dugog sukoba. Prethodni pregovori uz posredovanje Katara doveli su do privremenog prekida vatre i oslobađanja 105 izraelskih taoca.

Kanal je optužio Izrael da namjerno cilja njihovo osoblje. Novinari, uključujući Hamzu Al-Dahdouha, sina šefa ureda Al Jazeere u Gazi Waela Al-Dahdouha, ubijeni su u izraelskim napadima.

– Izraelsko kontinuirano gušenje slobode medija, koje se smatra pokušajem da prikrije svoje djelovanje u Pojasu Gaze, u suprotnosti je s međunarodnim i humanitarnim pravom. Izraelsko direktno ciljanje i ubijanje novinara, hapšenja, zastrašivanja i prijetnje neće odvratiti Al Jazeeru od njezine obaveze izvještavanja, dok je više od 140 palestinskih novinara ubijeno od početka rata u Gazi – naveli su iz Al Jazeere.

Oštro su odbacili optužbe izraelskih vlasti koje sugeriraju da su prekršeni profesionalni medijski standardi, potvrđujući svoju nepokolebljivu predanost vrijednostima koje utjelovljuje Al Jazeera.

Prije nego je Vlada donijela odluku o zatvaranju Al Jazeere, izraelski parlament usvojio je zakon kojim se dopušta privremeno zatvaranje stranih emitera koji se smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti tokom višemjesečnog rata u Gazi.

Netanyahu je odluku objavio na X-u: “Vlada na čijem sam čelu jednoglasno je odlučila: huškački kanal Al Jazeera bit će zatvoren u Izraelu”. Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi rekao je da je potpisao naredbe protiv Al Jazeere, koje će odmah stupiti na snagu.

Karhi je također naredio zapljenu opreme za emitiranje Al Jazeere “koja se koristi za isporuku sadržaja kanala”, uključujući opremu za uređivanje i usmjeravanje, kamere, mikrofone, servere i laptope, kao i opremu za bežični prijenos i neke mobilne telefone.

Nakon objave izraelske vlade, policija te zemlje pretresla je operacije Al Jazeere u zemlji, a satelitski i kablovski provajderi su isključili Al Jazeeru. Poruka koja se pojavila umjesto emitiranja Al Jazeere je: “U skladu s odlukom vlade, emitiranje Al Jazeere je zaustavljeno u Izraelu”.

Prošlog mjeseca Netanyahu je rekao da će “odmah djelovati kako bi zaustavio” operacije Al Jazeere u Izraelu nakon što je parlament odobrio zakon koji višim ministrima daje ovlasti da zatvore strane novinske mreže koje se smatraju sigurnosnim rizikom.

– Al Jazeera je naštetila sigurnosti Izraela, aktivno je učestvovala u masakru 7. oktobra i huškala protiv izraelskih vojnika – objavio je Netanyahu na X.

Mreža je Netanyahua drži “odgovornim za sigurnost svog osoblja i ureda širom svijeta, nakon njegovog poticanja i ove lažne optužbe”.

Novinar Al Jazeere Zein Basravi, koji je izvještavao iz Ramallaha na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je da je palestinsko-izraelski sukob “jedan od glavnih razloga postojanja naše mreže”.

– Dakle, da se našim novinarima, našim operacijama prijeti na ovaj način… Definitivno je briga ovdje na okupiranoj Zapadnoj obali da ćemo mi biti sljedeći – rekao je.

Novinari i globalne medijske federacije također su osudile odluku Izraela.

– To je krajnje retrogradna i smiješna odluka. Zatvaranje medija, zatvaranje televizijskih stanica je nešto što rade despoti – rekao je za Al Jazeeru iz Londona Tim Dawson, zamjenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara.

– Izrael se jako trudi biti demokratija i ideja da može jednostavno zatvoriti međunarodnu televizijsku kuću značajnog ugleda i historije je užasna – dodao je Dawson.

Izvor: BBC/Al Jazeera

About The Author