Zašto Francuska zabranjuje korištenje aplikacija na telefonima dužnosnika

Osim TikToka, Francuska je postala prva zemlja koja zabranjuje sve “rekreacijske” aplikacije – uključujući Netflix, Instagram, Candy Crush i Twitter

Zašto Francuska zabranjuje korištenje aplikacija na telefonima dužnosnika
Foto: camilo-jimenez-qZenO_gQ7QA-unsplash

Vlade i institucije širom svijeta zabranjuju TikTok aplikaciju na telefonima i uređajima dužnosnika u proteklih nekoliko mjeseci.

Nizozemska i Norveška pridružile su se popisu zemalja koje zabranjuju aplikaciju za dijeljenje videa, u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, na uređajima koje je izdala vlada.

Iako TikTok insistira da aplikacijom upravlja nezavisno i da ne dijeli podatke o korisnicima s kineskom vladom, Francuska je postala posljednja zemlja koja je službenicima ograničila pristup toj aplikaciji.

No u isto vrijeme, također je postala prva zemlja koja je učinila isto za sve “rekreacijske” aplikacije – uključujući Netflix, Instagram, Candy Crush i Twitter.

Zabrana, koju nadzire francuska agencija za kibernetičku sigurnost, pogodit će oko 2,5 miliona državnih službenika.

– Rekreacijske aplikacije ne pružaju dovoljan nivo kibernetičke sigurnosti i zaštite podataka da bi se primijenile na digitalne alate uprave – kazao je ministar državne službe Stanislas Guerini.

– Ove aplikacije stoga mogu predstavljati rizik za zaštitu podataka ovih uprava i njihovih javnih službenika – kazao je, dodajući da iako bi se mogle dopustiti neke iznimke za potrebe “institucionalne komunikacije”.

Stoga se čini da Francuska, za razliku od ostatka Zapada, na sličan način gleda na kineske i američke tehnološke kompanije. Iako to nije prvi slučaj tehnološke napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Francuske.

Francuska je 2019. godine odobrila porez na digitalne usluge unatoč prijetnjama odmazde od strane SAD-a, koji je tvrdio da je nepravedno usmjeren na američke tehnološke divove kao što su Google i Facebook.

A od 2018. godine Francuska se glasno protivi američkom Zakonu o oblaku, koji američkim tijelima za provođenje zakona daje ovlast da zatraže podatke koje pohranjuje većina velikih pružatelja usluga oblaka, čak i ako su izvan SAD-a.

Dan za danom, vlade i javna tijela zabranjuju TikTok na uređajima osoblja – ali odluka Francuske da ukine sve “rekreacijske aplikacije” ističe se i pohvalili su je aktivisti za zaštitu privatnosti.

Strahovi u vezi s TikTokom dosegnuli su vrhunac – ali ljudi također počinju preispitivati prakse privatnosti drugih aplikacija – bez obzira na to gdje se kompanije nalaze. I ovo se čini kao trenutak koji su aktivisti za zaštitu privatnosti čekali.

Postavljaju se pitanja o tome kako podatke prikupljaju i koriste Facebook, Instagram, Snapchat, pa čak i Candy Crush.

Politički fokus trenutačno je na TikToku jer je njegova matična kompanija u Kini, ali francuska vlada jasno kaže da sve te kompanije društvenih medija imaju pitanja na koja moraju odgovoriti.

Izvor: BBC

About The Author