Smrtonosni napad na Top Channel u Albaniji

Organizacije upozoravaju da se ubistvo zaštitara vodeće TV kuće desilo u pozadini neprihvatljivog, učestalog nasilja nad medijskim djelatnicima u Albaniji

Smrtonosni napad na Top Channel u Albaniji

Nepoznati napadači ubili su zaštitara Pala Kolu (60) u prostorijama vodeće nacionalne TV stanice Top Channel u Albaniji, koji je bio smješten u separeu ispred zgrade. Gnusni napad dogodio se oko jedan sat u noći.

Državna policija je od tada uspostavila namjenski istražni tim i blisko sarađuje s Uredom tužioca na hapšenju počinitelja. Automobil za koji se sumnja da je korišten u zločinu pronađen je spaljen nekoliko kilometara od mjesta zločina, zajedno s dva kalašnjikova.

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se partnerima iz Media Freedom Rapid Response i Safe Journalists Network u izražavanju duboke tuge zbog ovog šokantnog napada.

Zajednički su pozvali policiju i tužilaštvo da provedu brzu, učinkovitu, nezavisnu i transparentnu istragu radi utvrđivanja motiva i okolnosti pucnjave. Najavljuju da će pomno pratiti slučaj dok svi počinitelji i nalogodavci ne budu privedeni pravdi.

Ove organizacije su pozdravile to što je Profesionalno udruženje novinara, predsjednik Bajram Begaj, premijer Edi Rama i mnoge druge javne osobe iz cijelog političkog spektra također osudile napad i pozvale na odlučnu reakciju organa za provođenje zakona.

Ubistvo Kole je u pozadini neprihvatljivog, učestalog nasilja nad medijskim djelatnicima u Albaniji. Samo nekoliko sedmica prije, ekipi istraživačke TV emisije Fiks Fare Top Channela prijećeno je oružjem dok su snimali reportažu o ilegalnom vađenju materijala s obale rijeke u blizini Tirane.

Nedavni slučajevi nasilja nad novinarima naglašavaju prijetnje s kojima se medijski profesionalci suočavaju u svom radu. Kašnjenja u naporima da se odgovorni privedu pravdi rezultiraju nekažnjivosti.

Pozvali su vlasti da poduzmu sve potrebne mjere kako bi spriječili buduće napade te su najavili da će zagovarati sigurnost novinara i medijskih djelatnika, uključujući kroz bolju provedbu međunarodnih i regionalnih standarda razvijenih u okviru Vijeća Evrope, Evropske unije i Ujedinjenih naroda.

Pismo su popisali ARTICLE 19, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Međunarodni institut za medije (IPI), OBC Transeuropa (OBCT) i Mreža SafeJournalist.

Izvor: EFJ

About The Author