IFJ I EFJ OSUDILE POLICIJSKI PREPAD NA NEOVISNE MEDIJSKE AGENCIJE U BJELORUSIJI

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Europska federacija novinara (EFJ) podupiru poziv koji je uputio vlastima Bjeloruski sindikat novinara kojim se traži trenutno puštanje grupe novinara koje je policija pritvorila u raciji optuživši ih za nezakonit pristup informacijama. Ovih dana je u redakcije Tut By, bjeloruskog najvećeg portala i BelaPan, privatnu novinsku agenciju, upala policija i […]

IFJ I EFJ OSUDILE POLICIJSKI PREPAD NA NEOVISNE MEDIJSKE AGENCIJE U BJELORUSIJI

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Europska federacija novinara (EFJ) podupiru poziv koji je uputio vlastima Bjeloruski sindikat novinara kojim se traži trenutno puštanje grupe novinara koje je policija pritvorila u raciji optuživši ih za nezakonit pristup informacijama.

Ovih dana je u redakcije Tut By, bjeloruskog najvećeg portala i BelaPan, privatnu novinsku agenciju, upala policija i pretražila ih želeći naći podatke o navodno nezakonitom  pristupu informacijama državne novinske internetske agencije BelITA. Za vrijeme racije je novinarima bio zabranjen pristup njihovim radnim mjestima, laptopi su im oduzeti i nekolicina zaposlenika je pozvana na ispitivanje. Policija je pretražila i redakciju Navuke (Znanost), novina koje sjedište imaju u zgradi Bjeloruske akademije znanosti.

Novinari redakcija Tut.by i BelaPan su optuženi zbog uvida u sadržaj BelITA-a, koji je ograničen samo na pretplatnike (državne informativne agencije). Istraživački odbor tvrdi da je otkrio 15.000 slučajeva takvog neautoriziranog pristupa. “To je kazneno djelo BelITA-i pričinilo popriličnu štetu, uz ostalo i u pogledu pada poslovnog ugleda“, izjavili su u Odboru. „Budu li proglašeni krivima, prijeti im dvogodišnja zatvorska kazna.“

Novinari tvrde da su koristili samo one vijesti koje su dostupne javnosti.

Bjeloruski sindikat novinara (BAJ) je objavio da je 9 novinara pritvoreno 7. kolovoza, a neki su pušteni već uvečer, ali je ujutro 8. kolovoza u pritvoru bilo još njih 5: Marina Zolotov (Tut.by, glavna urednica), Anna Koltygin (Tut.by, izvršna urednica), Galina Vlasic (Tut.by, urednica), Anna Ermachenok (Tut.by, urednica) te Tatiana Karavenkova, BelaPAN-ova dopisnica za inozemne teme.

Odbor je pretražio i stan poznatog novinara i medijskog stručnjaka Pauliuka Bykouskog, koji radi za rusku redakciju Deutsche Wellea. Duzet u je laptop. Izvještaji kažu da su istražitelji sondiranje proširili na više medijskih kuća.

BAJ, IFJ i EFJ, pozivaju vlasti da trenutno puste na slobodu pritvorene novinare, da im osiguraju pristup njihovim radnim mjestima te da im vrate oduzetu opremu. Obje federacije novinara smatraju potez policije pretjeranim i naglašavaju da bi mogao kompromitirati novinarske izvore.  Vijeće Europe je bjeloruska istražna tijela pozvalo da „omoguće brzu i transparentnu istragu“ te da „oslobode sve privedene novinare“.

hnd.hr

About The Author