Dodijeljene nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo

Sva tri istraživanja su društveno odgovorna i ukazuju na mnoge nepravilnosti, koje vlast ne samo da zanemaruje, nego u kojima i učestvuje

Dodijeljene nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo
Foto: Radiosarajevo/N1

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler dodijelio je nagrade Semiri Degirmendžić, Nini Bilajacu, Mubareku Asaniju i Džani Brkanić nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo za priče koje su objavljenje u 2020. godini.

Prvu nagradu za najbolju istraživačku priču u 2020. godini, osvojila je novinarka portala Fokus.ba Semira Degirmendžić za priču “Poljoprivredno gazdinstvo dobilo posao od 10,5 miliona KM za nabavku respirator”.

Degirmendžić je, nakon sveobuhvatnog istraživanja, otkrila kako dobavljač nema potrebne dozvolu Agencije za lijekove BiH za uvoz respiratora iz Kine. U ovu aferu su, pored Fikreta Hodžića, vlasnika firme “Srebrna malina” koja se u ovom slučaju pojavljuje kao dobavljač, bili upleteni i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, te direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak koji su potom i uhapšeni.

Mubarek Asani i Nino Bilajac, novinari Centra za istraživačko novinarstvo, su odnijeli drugu nagradu za priču o mreži trgovaca glasovima u Brčko distriktu. Novinari CIN-a razotkrili su mrežu trgovaca glasovima je istraživanje koje su novinari proveli u suradnji sa Policijom i Tužilaštvom, te se infiltrirali među organizatore kao posrednici između prodavača glasova i lokalnog političara kojem su ti glasovi trebali donijeti pobjedu, zbog čega su i lokalni političar, kao i prodavač uhapšeni. Ovo istraživanje je rezultiralo dodatnim hapšenjem čak osam osoba, tri skupštinska zastupnika i pet posrednika.

Treća nagrada je dodijeljena Džani Brkanić, novinarki BIRN BiH, za priču o lažnim humanitarnim organizacijama koje su varale građane i skupljale donacije za izgradnju bunara u afričkim zemljama. Relevantnost istraživačke priče “Iz BiH u Afriku: Milionski projekat gradnje bunara bez udruženja i izvještaja” ogleda se u otkrivanju zloupotrebe humanitarnih sredstava, netransparentnosti prikupljanja i trošenja istih u iznosu višem od četiri miliona KM.

Istraživanje je dovelo do prekidanja ovakvih projekata, zatvaranja naloga na društvenim mrežama preko kojih su se prikupljala sredstva, kao priznanja glavnih aktera da su dokazi o gradnji bunara u afričkim zemljama fotošopirani.

Prisutnima se obratio Sattler koji je naglasio važnost rada istraživačkih novinara koji izvještavaju o nepravilnostima koje su se dešavale i tokom pandemije, dodajući da novinari svojim radom pokreću važne teme u društvu, uključujući i one koje se tiču procesa EU integracija.

U obrazloženju ovogodišnjeg žirija u sastavu Zlatan Musić, Davor Glavaš i Slavoljub Šćekić, navodi se da sve tri priče od krucijalnog značaja za bh. javnost. Musić, je posebno istakao hrabrost novinara te njihovu posvećenost temama koja se ogleda u samom načinu istraživanja, te prezentacije s mnoštvom detalja i podataka.

Sva tri istraživanja su društveno odgovorna i ukazuju na mnoge nepravilnosti, koje vlast ne samo da zanemaruje, nego u kojima i učestvuje. Istakao je da raste broj napada na novinare, zbog specifičnosti posla koji obavljaju, te ih pozvao da koriste sve mehanizme zaštite.

Direktorica Balkanske istraživačke mreže novinara, Marija Ristić je kazala kako nam je danas više nego ikada potrebno da odgovorno novinarstvo donosi promjene i ima veći uticaj u javnosti.

Fokus dodjele EU nagrade za istraživačko novinarstvo je slavljenje i promoviranje izvanrednog istraživačkog novinarstva u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, kao i poboljšanje vidljivosti istraživačkog novinarstva među čitalačkom publikom u ovim zemljama.

Izvor: Fokus

About The Author