U izvještavanju o nasilju nad ženama piše se senzacionalistički

Ubistvo žene nije ‘ljubav s tragičnim krajem’

U izvještavanju o nasilju nad ženama piše se senzacionalistički
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U svijetu se 25. novembra obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije Brankica Janković uz taj dan naglasila je da se o nasilju nad ženama u pojedinim medijima i dalje izvještava senzacionalistički te da se i dalje koriste riječi i izrazi koji utiču na relativizaciju zločina, krši dostojanstvo i privatnost žrtve.

– Ubistvo žene nije ‘ljubav s tragičnim krajem'”, a nasilni zločinac nije ‘domaćin čovjek koji se pretvorio u monstruma’. Poseban problem predstavlja iznošenje detalja, svjedočenja, nagađanja i pretpostavki, gdje se gotovo po pravilu, ljubomora kao motiv za nasilje, tumači kao dokaz ljubavi, čime se indirektno kreira atmosfera razumijevanja za nasilnike – kazala je Janković.

U pisanoj izjavi povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, navela je da mediji prije svega moraju biti svjesni da znatiželja javnosti ne može biti iznad javnog interesa, a to je jasna i nedvosmislena osuda zločina.

Napomenula je da je svaka od 28 žena koje su ubijene u porodičnom i partnerskom nasilju od početka godine u Srbiji, opomena da se najmanje radilo na prevenciji nasilja nad ženama, također “činjenica je i da u nekim slučajevima nadležni nisu na vrijeme reagirali, a organi u lancu zaštite nisu sarađivali na adekvatan način”.

– Veliki je problem i što žene žrtve nasilja godinama trpe i ne mogu da napuste nasilnika zbog toga što finansijski nisu osigurane, a kada to i učine, nemaju finansijsku podršku – zaključila je Janković.

Izvor: N1

About The Author