BHT1 I FTV: Zašto ih ne zanima hapšenje igračaka?

Loše pokrivši groteskno ali opasno hapšenje igračaka u Banjoj Luci, urednici su pokazali da slabo osluškuju glas naroda. A on im, zahvaljujući društvenim mrežama, nikada nije bio bliži

BHT1 I FTV: Zašto ih ne zanima hapšenje igračaka?
Foto: Žurnal

BHT1: Nedovoljno o protestu igračaka

  1. – 25. novembar 2019.

VIJEST SEDMICE: Nemile scene iz Zavoda u Pazariću udarna su vijest, a BHT1 držao ju je u fokusu tokom cijele sedmice. Prvi dan (srijeda, urednik Dejan Petrović) naglašeno je da su u pitanju uznemirujući snimci nehumanog tretmana štićenika, a narednih dana pažnja je skrenuta na ispitivanje odgovornosti i oslikavanje problema u svoj njegovoj složenosti. U odličnom prilogu Azire Hrustemović, novinarka pravi presjek s ciljem da locira uzroke i odgovorne. Ko je osnivač Zavoda? Zašto se godinama nije raspravljalo o izvještajima Zavoda? Šta sve kažu nalazi ombudsmana koji su godinama upozoravali na nedostatak stručnog kadra? Hrustemović je napravila informativan i sadržajan prilog s velikim brojem upućenih sagovornika koji u nekoliko minuta objašnjavaju pozadinu afere.

PRAVOSUĐU MINUT I PO: Urednik Petrović je u srijedu debati Pravo na pravdu posvetio minut i po, dajući izvještaju s rasprave o stanju u pravosuđu vidno manje pažnje nego drugi mediji. Portali su, primjerice, iz minuta u minut pratili šta se dešava u zgradi Parlamenta, jer javnost mnogo očekuje od izvještaja njemačkog stručnjaka Reinharda Pribea. Uostalom, afere u pravosuđu ne jenjavaju, a uloga javne televizije je da ne dopusti da se tako bitna tema stavi u kraj. Kao što je upravo sada učinjeno.

IGRAČKAMA ZABRANJENO OKUPLJANJE: Druga vijest sedmice dolazi nam iz Banjaluke, gdje je policija uhapsila aktivistu Stefana Blagića, zabranivši mu da na trgu (p)ostavi igračke. Da, dobro ste pročitali. Policija je zabranila okupljanje igračaka na glavnom trgu. Vijest se ubrzo proširila regionom i šire, a na društvenim mrežama je postala u časku viralna. Policajci u Republici Srpskoj pokazali su da je svako okupljanje zabranjeno na glavnom trgu, pa i plišanih medvjeda. Urednik Milan Đurović vijesti je poklonio mnogo manje pažnje nego prosvjedima u Sarajevu i Zenici, gdje građani i dalje prosvjeduju zbog tretmana djece u zavodskim ustanovama. Prilog se sveo na izjavu i informaciju o hapšenju, iako je vijest u kojoj su igračke glavni akteri medijski itekako atraktivna, čemu svjedoče uzavrele društvene mreže.

SUDBINA HIDROGRADNJE: Melisa Teletović u subotu donosi priču o sarajevskoj Hidrogradnji koja je pred prodajom, ali koja ima velika potraživanja u Iraku koja još nisu naplaćena. Novinarka je uvezala više činjenica u prilogu, predočavajući gledateljima da radnici sumnjaju da su iza sage o potraživanju političke kalkulacije. Rijetko dobar prilog u kojem je praćen trag sumnjivih detalja.

OCJENA: 6

FTV: Patos u najavi praznika

  1. – 25. novembar 2019.

DA LI OSJEĆATE MORALNU ODGOVORNOST? FTV je takođe zorno pratila događaje oko objavljenih snimaka ponižavajućeg tretmana štićenika Zavoda u Pazariću. Urednica Amra Zaklan bila je više fokusirana na sam događaj u ovom zavodu u početku, pa su u dužoj minutaži date izjave glavnih aktera, uključujući one koje su dali parlamentarci koji su odbili raspravljati o ovom pitanju. Federalna često zna zumirati kadar na političarima, pa je bilo efektno čuti pitanje upućeno resornom ministru Vesku Drljači, kog su novinari na pressici pitali da li osjeća moralnu odgovornost (subota, urednik Darjan Babić). U vikend-izdanju, urednica Edina Šečerović donijela je priču iz sličnog zavoda u Tuzli, u kojem se postupa profesionalno, a tome su svjedočile i TV kamere. Pametna urednička odluka. Bilo je bitno pokazati da postoje i drugačija iskustva u odnosu prema licima sa mentalnim invaliditetom.

ODJECI AFERA: I FTV se nije više bavio debatom o pravosuđu (urednica Amra Zaklan), ali je prilog opet bio informativniji od onog na BHT1. Dali su više izjava, i podsjetili su gledatelje na aferu „Potkivanje“, koja bi se mogla smatrati i neposrednim povodom rasprava o pravosuđu. Odjeci afera očito su sve tiši.

IZDVOJENO: Urednica Jadranka Milošević u četvrtak je u najavu prezentera uvrstila rečenicu u kojoj nas podsjeća da „BiH u ponedjeljak slavi svoju državnost zajedno sa svim onim građanima koji je doživljavaju kao svoju“. Bila je to potpuno nepotrebna najava patetičnog naboja kojoj nije mjesto u ozbiljnoj informativnoj emisiji. BiH je i dalje duboko podijeljeno društvo, pa su praznici očito predmeti izlišnih sporenja, ali nije posao urednika i novinara da razlike produbljuju ili patetično naglašavaju.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA: Dvije stvari upadaju u oči poslije sedmice iza nas. Prvo, obje televizije su pratile priču o nehumanom tretmanu štićenika Zavoda u Pazariću odgovorno i profesionalno, držeći fokus na svima koji bi se mogli smatrati odgovornima. U vrijeme kada nam se čini da je humanost na izdisaju, bilo je pohvalno vidjeti javne medije kako svoj posao obavljaju u najboljem maniru. Drugo, i BHT1 i FTV kao tradicionalni mediji ispuštaju stvari koje su u žiži u novim medijima (društvenima mrežama), gdje sadržaj neposredno kreiraju korisnici. Debata o pravosuđu, i još bitnije, uspjeli performans banjalučkih aktivista, kojima se brani da okupe i svoje igračke, završili su na margini Dnevnika 2. Protjerivanje igračaka samo je naizgled komična priča, a u svojoj suštini to je ozbiljna groteska ili crna komedija kojoj su urednici morali prići ozbiljnije. Kakva je to država koja šalje svoje policajce na igračke? Izostala su slična pitanja koja su lebdjela na zidovima društvenih mreža i koja su u časku postala viralna. Očito, urednici trebaju više surfati po novim medijima ne bi li upratili vox populi koji im je nikad bliži i dostupniji. Ili je kvaka u nečemu drugom? U filterima koji glas naroda pročiste puštajući tek kontrolisani sadržaj u eter.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Pažnja koju je BHT1 držao na aferi „Pazarić“. U maniru odgovornog javnog medija tražili su se uzroci i odgovornost.
FTV
Afera „Pazarić“ jer je praćena profesionalno i s povećanom obzirnošću, bez trunke senzacionalizma.

Izdvojeno
Urednica Jadranka Milošević u četvrtak je u najavu prezentera uvrstila rečenicu u kojoj nas podsjeća da „BiH u ponedjeljak slavi svoju državnost zajedno sa svim onim građanima koji je doživljavaju kao svoju“. Bila je to potpuno nepotrebna najava patetičnog naboja kojoj nije mjesto u ozbiljnoj informativnoj emisiji. BiH je i dalje duboko podijeljeno društvo, pa su praznici očito predmeti izlišnih sporenja, ali nije posao urednika i novinara da razlike produbljuju ili patetično naglašavaju.
Minus sedmice

BHT1
Banjalučki toy story protesti i reakcija policije nisu dobili adekvatan tretman. Vijest nije zaslužila tek crticu.
FTV
Banjalučki protesti igračaka su prošli nezapaženo, ili nedovoljno zapaženo. Slično kao i na BHT1.