„Ugrađivali“ se prilikom rekonstrukcije UKC RS, MUP pokrenuo istragu

Prilikom gradnje i rekonstrukcije Univerzitetsko kliničkog centra RS vršene su razne malverzacije, najviše sa “naduvavanjem” cijena građevinskog materijala, ali i naplaćivanjem neizgrađenih pomoćnih objekata, za šta se sumnjiči veći broj radnika banjalučkog Zavoda za izgradnju (ZIBL), saznaje portal eTrafika.net.

„Ugrađivali“ se prilikom rekonstrukcije UKC RS, MUP pokrenuo istragu
Foto: E trafika

Piše: Ognjen Tešić

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske istražuje brojne propuste koji su se desili prilikom ranijih radova na izgradnji na pomenutom centru, a kako saznaje naš portal, istraga bi trebala ići u dva smjera, jer postoje sumnje da je bilo više malverzacija. Takođe, saznaće se i da li se pričinjena šteta po budžet Srpske mjeri u desetinama ili stotinama hiljada maraka.

Portparolka MUP RS Mirna Miljanović potvrdila je za naš portal da oni rade na ovom predmetu.

“MUP RS radi na pomenutom predmetu po uputama Republičkog tužilaštva”, kratko je potvrdila za eTrafiku Miljanovićeva.

Međutim, interesantno je to što su na isti upit našeg portala u Republičkom tužilaštvu istakli da “kod njih ne postoji istraga vezana za propuste prilikom izvođenja radova na Kliničkom centru”.

Novinari eTrafike su provjerili iz više izvora te, bez obzira na odgovor iz Tužilaštva, dobili potvrdu da se istraga vodi i da su policijski inspektori do sada saslušali veći broj osoba. Zanimljivo, čitava istraga se nastojala držati daleko od “očiju javnosti”.

“Do sada je na razgovor u policiju pozvan veći broj radnika Zavoda za izgradnju Banjaluka (ZIBL), a koji su učestvovali u izgradnji. Trenutno ne postoje osumnjičeni u ovom predmetu, nego je još uvijek u toku istraga, kako bi se prvo utvrdilo šta se tu tačno dešavalo”, pojasnio je naš sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.

Da su informacije do kojih je došao naš portal pouzdane dobili smo potvrdu i u samom ZIBL-u.

ZIBL

„Detaljno smo upoznati sa činjenicom da su radnici Zavoda pozivani da daju određene informacije u vezi realizacije projekta Univerzitetsko kliničkog centra Banjaluka“, kratko su za eTrafiku poručili iz Zavoda.

Iz UKC RS nisu odgovorili na upit oko pomenutih malverzacija.

Kako ističe naš sagovornik uključen u istragu, u planu je saslušanje svih osoba koje su na bilo koji način bile uključene u radove koji su ranije izvođeni na Kliničkom centru RS.

“Prema analizima utrošenog materijala utvrđeno je da je potrošeno mnogo više materija nego što je realno. Upravo zbog toga se sumnja da je neko preprodao taj materijal, ili ga nije ni kupio nego samo zadržao novac. Ove sumnje je neko prijavio policiji ili tužilaštvu, pa su se oni uključili”, istakao je naš izvor.

On je dodao da to nije sve što inspektori istražuju u ovom slučaju. Posebnu pažnju posvetili su tome što se prema projektima i ugovorima navodi da je napravljen jedan dio objekta koji nikada nije ni izgrađen. Naravno, novac namijenjen za te radove više ne postoji.

“Prema ugovorima i projektu navedeno je da je na objektu Univerzitetsko-kliničkog centra izgrađena tenda ili pomoćni objekat. Međutim, ta tenda nikada nije izgrađena”, pojasnio je naš sagovornik koji je uključen u ovu istragu.

Dodaje da će sve ovo biti teško dokazati, jer mjesto gde je trebala biti napravljena sporna tenda više ne postoji. Prema njegovim riječima to će se moći dokazivati samo uz pomoć foto-dokumentacije ili izjava ljudi koji su radili na rekonstrukciji UKC, ili na osnovu izjava bivšeg rukovodstva ove ustanove.

“Dio na kojem je prikazana tenda više ne postoji, jer je on uklopljen u Sjeverno krilo koje je u septembru prošle godine svečano otvoreno u Banjaluci. Sada treba dokazati da ona uopšte nije ni postojala”, istakao je pomenuti izvor.

Kako saznajemo, za sada ne postoje indicije da je neko od novog rukovodstva UKC RS umiješan u ovoj slučaj.

Kada je u pitanju Klinički centar, kako saznaje eTrafika, biće provjeravano još nekoliko stvari. Naime, postoji sumnja da su prilikom izgradnje pojedinih objekata mnogo ranije počeli vraćati kredit nego što je bilo po ugovorima.

“Oni su imali bankovnu garanciju i grejs period u kojem nisu trebali vraćati kredit. Međutim dok je još trajao taj grejs period, oni su počeli vraćati rate kredita”, pojasnio je naš sagovornik.

Ivana Korajlić iz Transparency international ističe za naš portal da ovakvi slučajevi nisu nikakva novina i da je to jedna od stvari sa kojima imaju problema kada su javna ugovaranja u pitanju.

Ivana Korajlić

“Mi na to stalno ukazujemo kroz monitoringe javnih nabavki. Dio koji se odnosi na samu realizaciju, tu je kontrola jako slaba, pogotovo kada se to odnosi na izvođenje radova. Ostavlja se ogroman prostor za zloupotrebe, od početka raspisivanja tendera, ugovaranja, procesa žalbi, ko je dobio ugovor i slično. Nakon što budu sklopljeni ugovori kontrolni mehanizmi tu jednostavno ne funkcionišu na pravi način”, rekla je Korajlićeva.

Prema njenim riječima, zbog toga se ne može provjeriti da li su ugovori realizovani u skladu sa uslovima koji su na početku postavljeni.

“Tu možemo imati malverzacije kroz različite vrste aneksa. Čak imamo i situacije u kojima se dijelovi ugovora uopšte ne realiziju, a da se sredstva koja su namijenjena za to potroše u druge svrhe, ili završe ko zna gdje. To je ono što su revizori u brojnim slučajevima ukazivali. Međutim, to i ako se utvrdi bude uvijek jako kasno”, istakla je Korajlićeva za eTrafiku.

Ona je dodala i da je jako mali broj ovakvih slučajeva procesuiran na odgovarajući način i utvrđena odgovornost.

Bivši ministar zdravlja u Vladi RS Slobodan Stanić ističe za eTrafiku da je bilo puno radova na izgradnjama oko UKC Republike Srpske koji se mogu smatrati spornim.

Slobodan Stanić

“Kada je izrađen centralni ulaz oni su dobili negativnu revizorsku ocjenu. Kada nešto počne na lošem temelju, onda to sve prati dalje. U programu novog ministra zdravlja Alena Šeranića trebalo je da bude da se preispitaju sve gradnje od ranije. Kada dođe do promjene vlasti sve ono što se gradilo na Kliničkom centru biće preispitano”, rekao je Stanić.

On je dodao da će se napraviti stručni tim, te angažovati stručni vještak i utvrditi izvedbeno stanje i provjereti šta je po tenderu trebalo biti napravljeno i šta je urađeno.

“Isto će se morati uraditi i sa opremom koja je kupovana posljednjih godina u Kliničkom centru”, poručio je Stanić.

Kada je riječ o opremi, zanimljivo bi bilo saznati da li su stativi koje je Klinički centar Banjaluka nabavio 2008. godine a koji su iskorišćeni i montirani u salama Sjevernog krila i centralnog medicinskog bloka Univerzitetsko-kliničkog centra RS 10 godina kasnije, plaćeni dva puta.

Pomenuti stativni, njih 26, plaćeni su 2008. godine 1,3 miliona maraka, a iz UKC RS nikada nisu odgovorili da li je cijena tendera za izgradnju Sjevernog krila i Centralnog medicinskog bloka bila umanjena za pomenutu cijenu stativa, koje su već imali u skaldištu.

Izvor: eTrafika.net

* Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

About The Author