Forto: Govor mržnje prešao sve granice

Putem društvenih mreža svi su dobili priliku da izraze svoje mišljenje međutim malo za šta se to koristi osim za izljeve teške frustracije i govora mržnje.

Forto: Govor mržnje prešao sve granice
Foto: TV1

Govor mržnje u medijima posebno društvenim mrežama i portalima prešao je sve moguće granice, kazao je danas sekretar Društva novinara Bosne i Hercegovine Fedžad Forto za TV1.

– Konačno smo preko društvenih mreža dobili priliku da svaki građanin izrazi svoje mišljenje međutim malo za šta se to koristi osim za izljeve teške frustracije i govora mržnje. Pogledajte rasprave građana na Facebooku i na portalima gdje je to još uvijek anonimno moguće uraditi – ističe Forto.

Ocijenio je da je to možda jedan od najboljih pokazatelja stanja u kojem se naše društvo nalazi –

Dodaje i da postoji rješenje da se mediji obavežu da će uvesti neku obaveznu registraciju za ljude koji daju komentare na portalima, a koji su često neuporedivo gori od onoga što je bio sadržaj same vijesti.

– S druge strane vidimo da je bilo nekoliko slučajeva da su upućene ozbiljne prijetnje zvaničnicima Evropske unije preko jednog portala pa je izvedena akcija i oni su locirani. Znači, ipak ima rješenje i stoga bi ekstremne slučajeve govora mržnje, prijetnje i nacionalnu netrpeljivost trebalo prijavljivati nadležnim organima – smatra Forto.

Izvor: TV1

About The Author