Nacionalistička hajka i politički pritisci na TV SA i Kristinu Ljevak

Posebno su neprihvatljivi pokušaji povezivanja nacionalne pripadnosti Kristine Ljevak i odluke o emitiranju filma, koji predstavljaju najgori oblik širenja međunacionalne mržnje i direktna su prijetnja njenoj sigurnosti.

Nacionalistička hajka i politički pritisci na TV SA i Kristinu Ljevak
Foto: BH novinari

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije je danas osudio političke pritiske na JP Televizija Sarajevo (TVSA), kao i zahtjeve za smjenom vršiteljice dužnosti direktorice Kristine Ljevak, koji su praćeni prijetnjama i nacionalističkom hajkom na njen lični i profesionalni integritet.

Udruženje ocjenjuje nedopustivim osporavanje slobodnog kreiranja programskih sadržaja i odluku TVSA da emitira  igrani film „Tužitelj, branitelj, otac i sin“ bugarske redateljice Iglike Trigonove.

Smatraju nedopustivim i da se na osnovu sadržaja filma i njegovih poruka donose zaključci o profesionalnom odnosu ovog medija i svih njegovih uposlenika prema žrtvama genocida u Srebrenici i komemoraciji održanoj 11. jula ove godine.

Posebno su neprihvatljivi pokušaji povezivanja nacionalne pripadnosti Kristine Ljevak i odluke o emitiranju filma, koji predstavljaju najgori oblik širenja međunacionalne mržnje i direktna su prijetnja njenoj sigurnosti i svakodnevnom obavljanju profesionalnih zadataka na teritoriji  Kantona Sarajevo.

Udruženje BH novinara prihvata da se boračkim udruženjima, udruženjima žrtava i drugima ne dopada emitirani film niti njegov sadržaj i u tom kontekstu imaju zakonske mogućnosti podnijeti žalbu Regulatornoj agenciji za komunikacije, koja je nadležna ispitati da li je emitiranje filma u skladu sa standardima profesionalnog, odgovornog i etičkog novinarstva.

No, ono što je neprihvatljivo i u suprotnosti je s medijskim slobodama i ljudskim pravima jeste manipulativno tumačenje sadržaja filma i nastavak orkestrirane, političke i ksenofobične hajke na Kristinu Ljevak, novu upravu i rukovodstvo TVSA, koji neprekidno traju tri mjeseca.

U prilog tvrdnji o ciljanim političkim pritiscima govori i činjenica da je samo nekoliko mjeseci ranije ovaj film javno prikazan u Sarajevu u okviru programa MESS festivala – Modul Memorije, a tada nije bilo nikakvih negativnih reakcija, prijetnji ili suprotstavljanja njegovom prikazivanju.

Upravni odbor Udruženja BH novinari pozvao je Nadzorni odbor TVSA da poduzme sve mjere zaštite  političke nezavisnosti i profesionalnog integriteta sarajevske javne televizije, te da osigura slobodan i dostojanstven rad svim njenim uposlenicima, s Kristinom Ljevak na čelu.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author