GOOGLE UZVRAĆA UDARAC LAŽNIM VIJESTIMA

Kompanija Google je u saradnji sa stranicama koje se bave provjerom podataka, vijesti za koje se smatra da su lažne, odlučio ubacivati link koji vodi na stranice na kojima se nalaze provjerene činjenice. Ovakav program je postojao i ranije mada je bio ograničenog opsega i dosega tj. dostupan tek u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu. […]

GOOGLE UZVRAĆA UDARAC LAŽNIM VIJESTIMA

Kompanija Google je u saradnji sa stranicama koje se bave provjerom podataka, vijesti za koje se smatra da su lažne, odlučio ubacivati link koji vodi na stranice na kojima se nalaze provjerene činjenice.

Ovakav program je postojao i ranije mada je bio ograničenog opsega i dosega tj. dostupan tek u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Google je odlučio proširiti ovaj alat na način da će provjera podataka biti dostupna u rezultatima pretraživanja u Googleovoj tražilici. U agregatoru vijesti News, oni članci koji su prošli provjeru dobit će oznaku fact check.

To u praksi znači da, ukoliko tražite podatke u Google pretraživaču, odsad ćete redovno dobijati informacije sa stranica poput Snopes ili PolitiFact. Vijesti s tih stranica pojavljivat će se na vrhu pretrage, piše Tech Crunch.

Više na N1

About The Author