Pojedinim medijima onemogućeno praćenje sjednice Gradskog vijeća Zenica

Nedopustiva je praksa u demokratskim društvima da se novinarima zabranjuje prisustvo sjednicama i praćenje rasprave o pitanjima od javnog značaja

Pojedinim medijima onemogućeno praćenje sjednice Gradskog vijeća Zenica
Foto: BH novinari

Novinarima iz nekoliko redakcija u Zenici uskraćeno je pravo na praćenje sjednice Gradskog vijeća, a iza takve odluke, kako im je objašnjeno na ulazu u salu Gradskog vijeća, stoje Stručna služba Gradskog vijeća i Služba kabineta gradonačelnika.

Opravdanje zašto su novinari spriječeni da izvještavaju o sjednici bilo je da su imali obavezu najaviti se, iako to od novinara nigdje nije zatraženo.

Sve redakcije, kao što je to slučaj mjesecima ranije, zaprimile su poziv na sjednicu od predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenica, u kojem nigdje nije napomenuto da je neophodna najava novinara za dolazak na sjednicu.

Nakon ovakve situacije oglasilo se Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima koji su zatražili od Kabineta gradonačelnika i Stručnih službi Gradskog vijeća Zenice da omoguće svim novinarima praćenje rada tih javnih institucija na jednak i nediskriminatorski način.

Protivno je demokratskoj praksi i pravu na slobodu izražavanja i informiranja, jednom broju novinara i medija omogućiti, a drugima zabrani ulazak na sjednicu Gradskog vijeća, uz obrazloženje kako “nisu dan ranije najavili svoj dolazak”.

U pismu poslanom gradonačelniku Zence Faudu Kasumoviću i sekretarici Gradskog vijeća Azri Hajdarević naglašeno je da je nedopustiva praksa u demokratskim društvima da se novinarima zabranjuje prisustvo sjednicama i praćenje rasprave o pitanjima od javnog značaja, kako se desilo na sjednici na kojoj je bilo riječi o nacrtu budžeta Grada Zenice za iduću godinu i poslovanju javnih preduzeća koja se finansiraju iz gradskog budžeta.

Iz BH novinara i Linije za pomoć novinari su pozvali stručne službe Grada Zenice i Gradskog vijeća da svim novinarima osiguraju nesmetan i dostojanstven rad, te da omoguće svim medijima praćenje aktivnosti gradonačelnika i drugih institucija na jednak, pošten i profesionalan način.

Gradska uprava Zenica na čelu s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem demantirala je pisanje medija o onemogućavanju novinara da prisustvuju sjednici Gradskog vijeća.

Tvrde da se obaveza prethodne najave prisustva sjednicama Gradskog vijeća Zenica primjenjuje od 18. decembra 2018. godine, a podrazumijeva dostavljanje prijava za prisustvo sjednicama nakon prijema poziva za sjednicu, a najkasnije dan prije održavanja.

Izvor: Mediji/BH novinari

About The Author