Zatražena sloboda za Juliana Assangea

Ako bude osuđen za špijunažu, Julianu Assangeu prijeti 175 godina zatvora

Zatražena sloboda za Juliana Assangea
LONDON, ENGLAND - MAY 19: Julian Assange speaks to the media from the balcony of the Embassy Of Ecuador on May 19, 2017 in London, England. Julian Assange, founder of the Wikileaks website that published US Government secrets, has been wanted in Sweden on charges of rape since 2012. He sought asylum in the Ecuadorian Embassy in London and today police have said he will still face arrest if he leaves. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

 

Novinar Julian Assange još uvijek se nalazi u zatvoru pod maksimalnim nadzorom u Londonu, a 3. jula proslavit će svoj 50. rođendan iza rešetaka u lošem zdravstvenom stanju.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) ponovo je osudila njegov politički motiviran i produžen pritvor i zatražila njegovo hitno puštanje na slobodu.

Julian Assange pritvoren je u Velikoj Britaniji od aprila 2019. godine, nakon sedam godina provedenih u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Australski novinar, osnivač WikiLeaksa i nositelj iskaznice IFJ-a optužen je u Sjedinjenim Američkim Državama prema Zakonu o špijunaži zbog objavljivanja klasificiranih dokumenata iz 2010. godine, posebno o američkim zločinima tokom rata u Iraku i Afganistanu.

Ako bude osuđen za špijunažu, Julianu Assangeu prijeti 175 godina zatvora, ali on i dalje negira optužbe.

Godine 2019. Sjedinjene Države zatražile su njegovo izručenje. No, 4. januara 2021. godine, britanski je sud odlučio da ga ne izručiti tvrdeći da bi to bilo loše za njegovo mentalno zdravlje. Britansko pravosuđe tada je odbilo pustiti Juliana Assangea, bojeći se da će pobjeći.

Sjedinjene Države su se 15. januara 2021. godine žalile na odluku Suda, a žalbu je podržala Vlada Joea Bidena nekoliko dana kasnije. Od tada je novinar i otac dvoje djece ostao u zatvoru, čekajući žalbeni postupak za njegovo izručenje. Trenutno nema datuma za novo ročište.

Prema riječima njegove partnerice, advokatice Stelle Morris, Julian Assange je lošeg zdravstvenog stanja. Drže ga pod strogim osiguranjem, gotovo bez mogućnosti posjeta, a suočava se s još većom izolacijom zbog pandemije.

IFJ još jednom je osudio pritvor i krivični progon novinara Juliana Assangea upozoravajući da bi njegovo osuđivanje napravilo presedan koji bi ozbiljno ugrozio pravo na slobodu govora i pravo na informacije.

Izvor: IFJ

About The Author