RTRS I BNTV: Policija čuva igračke, a hapsi aktiviste

BNTV je detaljno izvijestio o hapšenju aktiviste Stefana Blagića na Trgu Krajine, a RTRS je dostojanstveno odšutio kompletan događaj o kojem bruji region

RTRS I BNTV: Policija čuva igračke, a hapsi aktiviste
Foto: Mediji

RTRS: Bez prikazivanja hapšenja Stefana Blagića

  1. – 24. novembar 2019.

ŠTA JE POTPISAO DODIK: Nije šija nego vrat. Ova izreka najslikovitije opisuje sadržaj izvještaja sa sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je kadar SNSD-a Zoran Tegeltija predložen za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a Milorad Dodik stavio svoj potpis na program vojnih reformi koji će biti dostavljen glavnom štabu NATO saveza.

Fokus izvještaja novinara javnog medijskog servisa bh. entiteta Republika Srpska 19. novembra u Dnevniku 2 bio je na emitovanju niza izjava – od Dodika do članova najužeg rukovodstva njegove stranke koji su kategorički tvrdili da potpisani dokument ne znači i nastavak procesa ulaska BiH u NATO.

Povod za to bili su komentari lidera SDS-a i PDP-a, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, koji su Dodika optužili da je zarad ulaska svoje stranke u Vijeće ministara „izdao RS, građane obmanuo i pogazio rezoluciju Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti“.

NEISKRENA OPOZICIJA: I u ostatku nedjelje, dokument o programu reformi BiH bio je okosnica sadržaja dnevnika. Gledatelji su svjedočili o nastavku rasprave vlasti i opozicije RS-a o ovoj temi. S posebnim fokusom na isticanje izjava i stavova ključnih ljudi SNSD-a koji su odbijali sve tvrdnje o tome da navedeni dokument ima bilo kakvu vezu s nastavkom procesa integracija BiH u NATO savez, odnosno, kako je navedeno, „neiskrenom pokušaju opozicije da se o tom pitanju raspravlja u Narodnoj skupštini RS“.

DEBLOKADA DRŽAVNOG PARLAMENTA: Druga politička tema koja se našla u centru pažnje tokom ove nedjelje je sazivanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se usvojile izmjene poslovnika o radu tog parlamentarnog doma. U verziji Branke Kusmuk, identičnoj onome kako su ovu inicijativu, koju su pokrenuli zastupnici SDS-a i PDP-a, tumačili u SNSD-u, riječ je o „derogiranju položaja RS-a u državnom parlamentu“. Kusmuk pritom svjesno na kraj gura podatak da se izmjene poslovnika traže kako bi se onemogućile buduće blokade rada Predstavničkog doma, iz razloga jer su SNSD i Srpski klub godinu dana odbijali da u redovne parlamentarne komisije imenuju svoje zastupnike i time onemogućili donošenje bilo kakvih odluka.

BESPLATNI KOMENTATOR: I u ovoj nedjelji, uredništvo Dnevnika 2 nastavilo je s praksom da u jednom Dnevniku u više izvještaja zaredom emituje izjave Milorada Dodika, bilo u funkciji člana Predsjedništva BiH, bilo lidera SNSD-a. Tako iz Dnevnika 2 emitovanog 18. novembra, osim o (ne)približavanju BiH NATO alijansi, bilježimo njegov komentar o tome zašto ne prihvata predstavnika Frontexa na granicu BiH s Evropskom unijom, kao  i komentar na zahtjev za izmjenu Poslovnika o radu Predstavničkog doma PSBiH.

ELEKTROPRIVREDA RS: Šta donosi restrukturiranje Javnog preduzeća Elektroprivreda RS, koji su ciljevi i kako će se to odraziti na zaposlene u tom preduzeću, pitanja su na koja novinari nisu tražili odgovore od entitetskog ministra energetike RS-a Petra Đokića. Tako mu je i ostavljen prostor da ovu temu objašnjava opštim frazama. Mišljenje o ovom pitanju nije traženo ni od sindikata energetike, koji bi, bez sumnje, imali šta da kažu.

Ocjena: 1

BNTV: Napokon i vijesti iz Federacije BiH

  1. – 24. novembar 2019.

OPOZICIJA PROTIV NATO SAVEZA: Izvještavanjem o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te prihvatanju programa vojnih reformi koji će biti dostavljen NATO savezu, nije se proslavilo ni uredništvo BNTV-a.

Jasnim deklariranjem uz opozicione partije u RS-u, Dnevnik 2 je 19. novembra najavljen rečenicom „Dodik kapitulirao, BiH ide u NATO“. Gledateljima nisu prezentirane izjave ostala dva člana državnog predsjedništva – Šefika Džaferovića i Željka Komšića, te je osim kratke izjave Milorada Dodika da „dokument ne prejudicira članstvo u NATO savezu“, sav prostor ostavljen za komentare lidera SDS-a i PDP-a, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića.

Njima je, očekivano, ovim potezom Dodik pružio mogućnost da krenu u kontraofanzivu, prozovu ga za izdaju RS-a i kršenje deklaracije Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Sve to uz nesebičnu medijsku podršku uredništva Dnevnika 2 BNTV-a.

IZDAJA RS-a: Da se opoziciona javnost u RS-u neće lako odreći teme Dodika i njegove promjene stava vezanog za suradnju s NATO savezom, vidjeli smo i u Dnevniku 20. novembra. Iako sadržaj programa vojnih reformi još nije bio objavljen, istog dana o njemu je vođena oštra polemika između predstavnika SNSD-a na jednoj i SDS-a i PDP-a na drugoj strani. Sa istih pozicija. Dok su u SNSD-u tvrdili da on ne prejudicira nastavak procesa pridruživanja NATO-u, iz opozicije su stizale suprotne tvrdnje i ponavljanje da je Dodik izdao RS.

A šta je prije nekoliko mjeseci Milorad Dodik govorio o ovoj temi, gledatelji su vidjeli u emitovanom dijelu njegovog govora u Nišu (mart 2019.) kada je kategorično odbacio svaku mogućnost da BiH postane članica te vojne alijanse.

O PARLAMENTU BiH: No, za razliku od RTRS-a, tema sazivanja vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koju su inicirali zastupnici SDS-a i PDP-a zbog izmjena Poslovnika o radu tog tijela, daleko je profesionalnije obrađena. Gledateljima su objašnjeni razlozi ove inicijative vezani za jednogodišnju blokadu rada Predstavničkog doma, ko i zašto je taj rad blokirao punu godinu dana, ali i šta za same građane BiH to konkretno  znači.

GDJE SE IZGUBIO STEFAN KARGANOVIĆ? Danina Milaković tematski se ponovo vratila pitanju zašto je Stefan Karganović, čovjek krajnje kontroverzne biografije i kvalifikacija, i dalje nedostupan organima gonjenja RS-a. Podsjećamo, Karganovića, koji je vodio „Istorijski projekt Srebrenica“ težak dva miliona konvertibilnih maraka, tereti se da je nesavjesnim radom oštetio budžet RS-a za više od 100.000 KM. Istovremeno, bio je autor i knjige Rušenje RS, u kojoj je sačinio crnu listu „neprijatelja RS“ na kojoj su se našli opozicioni političari, te brojni predstavnici medija i javnog života RS-a. I oni su uzalud, podsjetila je Milaković, pokušali zadovoljiti pravdu pred pravosudnim institucijama RS-a. I dok organi gonjenja, kako tvrde, bezuspješno tragaju za Karganovićem, on se redovno pojavljuje na različitim skupovima. Što navodi na zaključak, smatra novinarka u svom izvještaju, da je njegovo prebivalište svima poznato osim policiji RS-a.

PRAVDA ZA IGRAČKE: Apsurdnosti postupanja vlasti, konkretno – policije RS-a, prema građanima, gledatelji su svjedočili u izvještaju o lišavanju slobode građanskog aktiviste Stefana Blagića na banjalučkom Trgu Krajine. Riječ je o njegovom performansu „Pravda za igračke“. No prema navodima policije, novinari BNTV-a emitovali su u cijelosti upozorenje jednog od pripadnika MUP-a RS Blagiću, čak se i performans tretira kao neprijavljeno i nedopušteno javno okupljanje.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Ušančeni uz svoje političke favorite, RTRS i BNTV jasno su branili njihove pozicije vezane za pitanje nastavlja li BiH put ka članstvu u NATO savezu. Najveća šteta time je nanijeta objektivnom i potpunom informisanju javnosti o tom pitanju.

About The Author

Izdvojeno
Za ovu rubriku ostavljamo neobjavljivanje informacije o lišavanju slobode građanskog aktiviste Stefana Blagića. Povod je bio Blagićev performans s plišanim igračkama na banjalučkom Trgu Krajine koji je simbolizirao zabranu okupljanja građana na ovom prostoru. Ali prema tumačenju pripadnika MUP-a RS, riječ je o „organizovanju i održavanju neprijavljenog i nedozvoljenog javnog skupa“.

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Milan Kovač tematski je otvorio pitanje šta bi za nesmetano funkcionisanje političkog pluralizma značila najavljena izmjena Krivičnog zakonika RS. Gledateljima je pojašnjeno da bi svaki zastupnik iz RS-a u institucijama BiH mogao biti krivično gonjen ukoliko u državnom Parlamentu, Predsjedništvu BiH ili Vijeću ministara zastupa stavove partije iz koje dolazi umjesto stava Narodne skupštine RS. Kovačevi sugovornici upozorili su da je to ozbiljna prijetnja po slobodu misli, demokratiju i u konačnici protivustavan akt.

Minus sedmice

RTRS
U evidentnoj namjeri da amortizuju reakcije opozicionih strana RS-a zbog stavljanja potpisa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na dokument o programu reformi u BiH, uredništvo Dnevnika 2 u cijelosti je prenijelo, kako je navedeno, “analizu svih nezakonitih i po RS štetnih odluka koje su predstavnici SDS-a i PDP-a donijeli tokom svog mandata u institucijama BiH“. Osim mnogo riječi i nizanja akata usvojenih u Vijeću ministara BiH, gledateljima nije ponuđeno ništa konkretno o tome na osnovu čega je navedena teza branjena.
BNTV
Iako ne bilježimo ozbiljno kršenje kodeksa profesionalnog izvještavanja, očigledno je bilo favorizovanje stavova opozicionih stranaka o temi vezanoj za pitanje dokumenta Program reformi u BiH u odnosu na one iz vladajućih struktura.
Izdvojeno
U više navrata navodili smo da su rijetki događaji u Federaciji BiH o kojima gledatelji mogu nešto saznati u dnevnicima BNTV-a. Iskorak je u nedjelji iza nas napravljen te su gledatelji u Dnevniku 2 emitovanom 23. novembra opširno informisani o protestu građana Sarajeva i Zenice zbog postupanja prema štićenicima (djeci) Zavoda u Pazariću.