Ljekari upozorili na ugroženo zdravlje Juliana Assangea

Zatražili su da Assange bude prebačen u univerzitetsku bolnicu, gdje će ga moći liječiti stručni medicinski tim

Ljekari upozorili na ugroženo zdravlje Juliana Assangea
Foto: BBC

Ljekari su uputili otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Velike Britanije Pritiju Patelu u kojem su izrazili ozbiljnu zabrinutost za zdravlje osnivača Wikileaksa i zviždača Juliana Assangea navodeći da bi on mogao umrijeti u pritvoru bez neophodne medicinske pomoći.

Pismo je potpisalo više od 60 ljekara iz Velike Britanije, Evrope, Australije i Šri Lanke koji insistiraju da je osnivaču Wikileaksa, koji je trenutno u zatvoru Belmarsh u Londonu, neophodan hitan medicinski pregled fizičkog i psihičkog zdravlja.

Zatražili su da Assange bude prebačen u univerzitetsku bolnicu, gdje će moći da ga liječi stručni medicinski tim. Upozorili da bi Assange mogao umrijeti ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mjere, te da je stoga situacija hitna i nema vremena za gubljenje.

Dr. Lissa Johnson, klinička psihologica u Australiji koja je jedna od potpisnika pisma, kazala je da Assange mora biti odmah prebačen u univerzitetsku bolnicu radi odgovarajuće i specijalizirane medicinske njege.

– Ako vlada Velike Britanije ne posluša savjete ljekara tako što će hitno ugovoriti takav transfer iz medicinskih razloga, postoji veoma realna mogućnost da Assange umre – upozoreno je.

Izvor: Indenpendent

About The Author