Kroz obrazovanje i medije raditi na suzbijanju govora mržnje

Sistemski nastaviti borbu protiv govora mržnje

Kroz obrazovanje i medije raditi na suzbijanju govora mržnje
Foto: EFJ

Borba protiv govora mržnje trebala bi imati svoje mjesto u školama i medijima, istaknuto je tokom evropske konferencije organizirane u okviru EU projekta Silence Hate (Utišajmo mržnju).

Konferenciju je organizirala Evropska federacija novinara (EFJ) kao završni događaj na kojem je zaključeno rad na podizanju svijesti o potrebi borbe protiv govora mržnje treba nastaviti sistemski.

– Novinari imaju obvezu suzbijanja govora mržnje, a najbolji način za borbu protiv govora mržnje su obrazovanje i javna rasprava – kazao je generalni sekretar EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

Koordinator Evropske komisije za suzbijanje antimuslimanske mržnje Tommaso Chiamparino potvrdio je opredjeljenje te institucije u borbi protiv govora mržnje.

– Zakoni o govoru mržnje utječu na slobodu govora. Komisija je razvila programe za podršku nevladinim organizacijama i relevantnim akterima za poboljšanje kvalitete novinarstva u tom smislu – dodao je i pozvao novinare na saradnju kada je u pitanju borba protiv govora mržnje.

Grčki novinar Sotiris Sideris kritizirao je način izvještavanja o izbjeglicama, ocjenjujući da u izvještajima ne daju njima glas.

Dopisnik Al Jazeere iz Ujedinjenog Kraljevstva Laurence Lee istaknuo je odgovornost novinara za izvještavanje o političkim temama, ocjenjujući da se govor mržnje koristi za ostvarivanje profita.

Međutim, Milan Zubíček iz Googlea negirao je činjenicu da se mržnja prodaje te da se može koristiti kao poslovni model.

Neke inicijative poput „Stop finansiranju mržnje“ pokazale su se kao uspješna praksa koja potiče oglašivače da prestanu finansirati novine koje proizvode negativan sadržaj usmjeren prema migrantima i izbjeglicama.

Na konferenciji se razgovaralo i o medijskim alatima i kampanjama za borbu protiv govora mržnje, a Blanca Tapia iz Agencije za temeljna prava Evropske unije podijelila je nedavno pokrenut alat za e-medije o migraciji.

Taj priručnik sadrži konkretne primjere medijskog izvještavanja i ilustrira novinarsku dilemu kako se držati činjenica dok se pričaju ljudske priče.

Razmijenjene su dobre prakse o načinu rješavanja govora mržnje s obrazovnog stajališta, učinkovitosti strategije medijskog obrazovanja i praktičnih primjera i teorijskih referenci za oblikovanje obrazovnih intervencija.

Alessandra Falconi iz talijanske nevladine organizacije Zaffiria podijelila je svoja iskustva i poteškoće u radu s djecom i tinejdžerima, napominjući da razumijevanje njihovih stavova može pomoći nastavnicima u suzbijanju govora mržnje.

Cilj kampanje „Utišajmo mržnju“ je borba i sprečavanje internetskog govora mržnje prema migrantima i izbjeglicama razvijanjem novih i kreativnih protu-narativa.

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author