Ne dopustite nasilje nad novinarkama, spriječite ga

EFJ je pozvao na poduzimanje hitnih koraka za stvaranje radnog okruženja s nultom tolerancijom na nasilje

Ne dopustite nasilje nad novinarkama, spriječite ga
Foto: sigmund-AQTA5E6mCNU-unsplash

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, , Stručna skupina za rod i različitost (GENDEG) Evropske federacije novinara (EFJ) podsjetila je sve medijske djelatnice i medijske organizacije da nasilje nije dio posao.

Novinarke su teško pogođene fizičkim, psihičkim i seksualnim nasiljem koje je dio njihovog posla, a istraživanja provedena između 2018. i 2023. godine otkrivaju da su u Belgiji četiri od 10 novinarki doživjele uznemiravanje u redakcijama, a u Španiji je 88 posto medijskih radnica izjavilo da je pretrpjelo situacije seksualnog uznemiravanja na poslu.

Također, u Ukrajini je 43 posto novinarki koje su doživjele uznemiravanje na radnom mjestu napadnuto od muškaraca na rukovodećim pozicijama, u Italiji je 60 posto novinarki bilo uznemiravano na internetu, a 20 posto ih je reklo da su doživjele napade u stvarnom životu neposredno nakon internetskog uznemiravanja.

Ovi podaci samo su vrh ledenog brijega u pogledu psihičkog i fizičkog nasilja koje trpe novinarke zbog svog rada.

EFJ je pozvao svoje sindikate članice i medijske kompanije da ne dopuste rodno uvjetovano nasilje u svojim organizacijama i da poduzmu hitne korake za stvaranje radnog okruženja s nultom tolerancijom na nasilje. Prevencija i podizanje svijesti ključni su za učinkovitu borbu protiv nasilja na poslu.

Izvor: EFJ

About The Author