Google će masovno brisati stare Gmail račune i fotografije

Od 2019. Gmail ima 1,5 milijardi globalno aktivnih korisnika i jedna je od najpopularnijih usluga e-pošte

Google će masovno brisati stare Gmail račune i fotografije
Foto: BGR

Google će od sljedeće sedmice početi brisati neaktivne račune za fotografije i Gmail. Ovo je planirani potez koji je Google najavio još u maju, a kompanija je objasnila da će se računi koji nisu bili aktivni dvije godine suočiti s brisanjem. To uključuje brisanje svih sadržaja povezanih s računom, što mogu biti datoteke Diska, Google fotografije i dokumenati.

U objavi na svom blogu The Keyword, Googleova potpredsjednica odjela za upravljanje proizvodima, Ruth Kricheli, objasnila je da je ovo nužna sigurnosna mjera.

– Ako se račun nije koristio duže vrijeme, veća je vjerovatnost da će biti ugrožen. To je zato što se zaboravljeni ili nenadzirani računi često oslanjaju na stare ili ponovno korištene lozinke koje su možda ugrožene, nemaju postavljenu dvofaktorsku provjeru autentičnosti i primaju manje sigurnosnih provjera – dodala je.

Njihova interna analiza pokazuje da je vjerovatnost da će napušteni računi imati postavljenu provjeru u dva koraka najmanje 10 puta manja od aktivnih računa. Što znači da su ti računi često ranjivi, a nakon što je račun ugrožen, može se koristiti za bilo šta, od krađe identiteta do slanja neželjene pošte.

Od 2019. godine Gmail je imao 1,5 milijardi globalno aktivnih korisnika i jedna je od najpopularnijih usluga e-pošte. Zbog te popularnosti i jednostavnosti postavljanja računa, poznato je da prevaranti ciljaju na korisnike Gmaila.

Također ima smisla da će Google htjeti zatvoriti neaktivne račune kako bi oslobodio imena i prostor. Google nije objavio nikakve brojke o tome koliko je računa klasificirano kao neaktivno, ali s obzirom na veličinu korisničke baze, moglo bi biti puno besplatnog prostora za pohranu koji kompanija finansira za račune koji nisu aktivni.

Neki korisnici i slučajevi upotrebe su, međutim, izuzeti od brisanja. Račun će se spasiti od izvršenja ako je korišten za kupovinu Google proizvoda ili pretplate (kao što je plaćanje dodatnog prostora za pohranu) ili ako je to račun za organizaciju. Nova pravila odnose se samo na lične Google račune.

Izvor: Forbes

About The Author