Tri novinara oteta u Meksiku

Meksiko je jedna od zemalja u kojoj je izrazito rizično baviti se novinarskom profesijom

Tri novinara oteta u Meksiku
Foto: New York Post

Novinari Marco Antonio Toledo Jaimes, Alberto Sánchez Juárez i Silvia Nayssa Arce Avilés nestali su na nekoliko dana iz općine Taxco de Alarcón, u meksičkoj državi Guerrero, nakon čega je Nacionalni sindikat urednika medija (SNRP) zatražio od vlasti da brzo lociraju novinare.

Direktor sedmičnjaka El Espectador, Marco Antonio Toledo Jaimes, navodno je otet u svom domu zajedno sa svojom suprugom Guadalupe Denova Flores i njegovim sinom Alibertom Toledom Denovom. Toledo Jaimes je dobijao prijetnje zbog svog novinarskog rada koji pokriva politiku i policiju.

Novinarku Nayssu Arce Avilés i njezinog supruga Alberta Sáncheza Juáreza oteli su naoružani civili, ostavivši maloljetnu djecu para na cesti, navodi sestra novinarke Julissa Natzely Arce koja je o tome izvijestila na društvenim mrežama.

Nacionalni sindikat urednika tiska (SNRP) objavio je saopćenje u kojem “zahtijeva od općinskih, državnih i federalnih vlasti da hitno lociraju medijske djelatnike i njihove porodice. Hitno je potrebno da Ured specijaliziranog tužitelja za zločine protiv slobode izražavanja (Feadle), Ured glavnog državnog tužitelja (FGE) i vlada Guerrera zajednički locirali nestale.

U istom dokumentu podsjećaju na nedavni slučaj fotoreportera Ismaela Villagómeza koji je ubijen u svom vozilu u navodnom pokušaju pljačke od strane navodnih putnika.

Međunarodna federacija novinara uz SNRP zahtijeva od vlasti koordiniran i temeljit rad svih institucija kako bi se oteti novinari i njihove porodice vratili živi te zahtijeva da se udvostruče napori u borbi protiv i kažnjavanju nasilja nad novinarima.

Meksiko je jedna od zemalja u kojoj je najrizičnije baviti se novinarskom profesijom u svijetu. Dužnost je vlasti preokrenuti ovu stvarnost i garantirati slobodu medija, slobodu izražavanja i pristup informacijama cijelom stanovništvu.

Izvor: IFJ

About The Author