Cenzura u Pakistanu

Regulator tvrdi da su govori bili štetni za održavanje reda te da bi mogli narušiti javni mir

Cenzura u Pakistanu

 

Bivši pakistanski premijer Imran Khan, koji se suočio s optužbama zbog prijetnji policiji i sudstvu, optužio je vladu da je privremeno blokirala YouTube kako bi uskratila pristup uživo njegovom govoru na političkom skupu.

Khan je držao vatrene govore na okupljanjima širom južnoazijske države dok se zalaže za reizbor nakon što je svrgnut s vlasti u aprilu parlamentarnim glasanjem.

Optužba za blokiranje Youtubea uslijedila je nakon što je regulator elektroničkih medija zabranio prijenos uživo Khanovih govora, nazivajući ih “govorom mržnje” protiv državnih institucija.

– Vlada je blokirala YouTube usred mog govora – rekao je Khan na Twitteru.

Glasnogovornik internetskog regulatora Pakistanske uprave za telekomunikacije nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Khanovi govori bili su “štetni za održavanje reda i zakona te bi mogli narušiti javni mir”, navode iz pakistanske Regulatorne uprave za elektroničke medije (PEMRA).

Optužili su Khana za “kontinuirano iznošenje neutemeljenih optužbi i širenje govora mržnje kroz njegove provokativne izjave protiv državnih institucija”.

Zabranili su prijenose njegovih govora uživo putem informativnih kanala, s trenutnim stupanjem na snagu, ali je napravljena iznimka za snimljeni govor. Pakistanska vlada, policija i moćna vojska bili su među metama Khanovih primjedbi.

Ubrzo nakon zabrane, Khanova stranka obećala je emitirati uživo govor na “500+ YouTubeu i Facebook kanalu”.

Međutim, mnogi pakistanski korisnici društvenih medija izvijestili su o problemima s pristupom YouTubeu baš kad se Khan spremao obratiti skupu u gradu Rawalpindiju.

U tim komentarima, Khan je rekao da je cenzuriran jer nije prihvatio trenutnu koalicionu vladu, koja ga je zbacila s vlasti.

Izvor: Reuters

About The Author