ABC policija pretresla zbog priča iz Afganistana

Australska federalna policija (AFP) pretresla je urede Australian Broadcasting Corporation (ABC) u...

ABC policija pretresla zbog priča iz Afganistana

Australska federalna policija (AFP) pretresla je urede Australian Broadcasting Corporation (ABC) u srijedu zbog istražnog izvještaja iz 2017. na temelju vojnih dokumenata koji su procurili u javnost. Priča iz australskog nacionalnog javnog emitera odnosila se na moguće ratne zločine koje su počinile vojne snage u Afganistanu. Ovo je drugi pretres u Australiji protiv istaknuti novinara.

“Vrlo je neuobičajeno da se nacionalna televizija tretira na ovaj način”, izjavio je izvršni direktor ABC-a David Anderson. Istakao je da je ovaj čin ozbiljan i „podiže zabrinutost za slobodu medija.“

Australska federalna policija (AFP) navodi da je pretres obavljen zbog “navodne objave tajnih materijala”, a demantira da on ima poveznice sa sličnom akcijom dan ranije.

Federalna policija u utorak je u Canberri pretražila dom novinarke News Corp Australie, Annike Smethurst koja je pisala o vladinim planovima da poveća moć špijunskim agencijama.

Udruženje novinara Australije nazvalo je policijski pretres “uznemirujućim pokušajem zastrašivanja legitimnog novinarstva koje je u javnom interesu”.

Premijer Scott Morrison ogradio se od pretresa, rekavši da su to policijske stvari. “Australija čvrsto vjeruje u slobodu medija i imamo jasna pravila i zaštitu slobode medija“, kazao je.

Izvor: DW

About The Author