Većina dezinformacija o Covidu dolazi od 12 ljudi

CCDH je utvrdio da je ‘desetak dezinformatora’ okupilo 59 miliona ljudi na više platformi društvenih medija

Većina dezinformacija o Covidu dolazi od 12 ljudi
Foto: 4Liberty.eu

Većina dezinformacija i zavjera protiv vakcina Covid-19 potječe od samo 12 ljudi, utvrđeno je u izvještaju Centra za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH), a te osobe okupile su 59 miliona pratitelja na više platformi društvenih medija, dok je Facebook imao najveći utjecaj.

CCDH je analizirao 812.000 postova i otkrio da 65 posto dezinformacija dolazi od 12 osoba. Američki hirurg Vivek Murthy i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden usredotočili su se na dezinformacije oko vakcina ove sedmice kao na pokretačku snagu širenja virusa.

Samo na Facebooku 12 osoba je odgovorno za 73 posto cjelokupnog sadržaja protiv vakcina, premda su američka vlada i njene regulatorne agencije vakcine ocijenile sigurnima i učinkovitima, ali zabrinjava da 95 posto dezinformacija o Covidu prijavljenih na tim platformama nije uklonjeno.

Među ovih 12 ima i liječnika koji su prihvatili pseudoznanost, bodybuildera, wellness blogera, vjerskih fanatika i ponajviše Roberta Kennedyja mlađeg, nećaka Johna F Kennedyja koji je također povezao vakcine s autizmom, a 5G mrežu s pandemijom koronavirusa. Kennedy je u međuvremenu uklonjen s Instagrama koji Facebook posjeduje, ali ne i sa samog Facebooka.

– Facebook, Google i Twitter uspostavili su politike za sprečavanje širenja dezinformacija o vakcinama, ali do danas nisu uspjeli na zadovoljavajući način provesti te politike – napisao je izvršni direktor CCDH-a Imran Ahmed u izvještaju.

Iako su platforme od tada poduzele mjere za uklanjanje postova, pa čak i uklanjanje tri od 12 osoba s jedne platforme, CCDH je pozivao Facebook i Instagram, Twitter i YouTube da u potpunosti uklone račune tih dezinformatora za koje smatraju da su opasni i ključni za stvaranje nepovjerenja o vakcinama u presudnom trenutku tokom pandemije.

Izvještaj navodi da ažurirane politike imaju malu vrijednost ako se ne provode snažno i dosljedno posebno jer se većina štetnog sadržaja širi odabranim brojem računa, uklanjanje onih nekoliko najopasnijih pojedinaca i grupa može značajno smanjiti količinu dezinformacija koje se platformama.

Izvor: The Guardian

About The Author