Evropska komisija upozorila Twitter zbog izvještaja o dezinformacijama

EU navodi da Twitterovom izvještaju nedostaju podaci i da ne sadrži informacije o obavezama koje je potrebno poduzeti da bi se osnažili procesi provjere činjenica

Evropska komisija upozorila Twitter zbog izvještaja o dezinformacijama
Foto: Medtecheurope.org

Društvena mreža Twitter Elona Maska upozorena je od Evropske komisije jer su njegovi prijavljeni napori da se uhvati u koštac sa dezinformacijama bili manji od onih koje su poduzeli Alphabet Google, Meta Platforms, Microsoft i TikTok.

Kompanije su predstavile izvještaje o napretku u poštivanju poboljšanih pravila Evropske unije o dezinformacijama u posljednjih šest mjeseci.

Izvještaji su uključivali podatke o tome koliko su umanjili isplate po osnovu marketinga izvorima koji su širili dezinformacije, broj ili vrijednost prihvaćenih ili odbijenih političkih reklama i otkrivene slučajeve manipulativnog ponašanja.

Evropska komisija je prošle godine povezala kodeks s novim pravilima o online sadržaju poznatom kao Zakon o digitalnim uslugama koji dozvoljava regulatorima da kažnjavaju kompanije sa čak šest posto njihovog globalnog prometa zbog kršenja regulacija.

Potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova kritizirala je Twitter kazavši da je razočarana što vidi da Twitterov izvještaj zaostaje za ostalima izražavajući očekivanje da će pokazati ozbiljniju posvećenost njihovim obavezama koje proizlaze iz zakona.

Izvršni odbor EU navodi da Twitterovom izvještaju nedostaju podaci i ne sadrži informacije o obavezama da se osnaže procesi provjere činjenica.

Šef EU industrije Thierry Breton upozorio je na teške sankcije za nepoštivanje propisa, dodajući da je u interesu svih potpisnika pridržavati se obaveze da u potpunosti provedu pravila u borbi protiv dezinformacija, dok se očekuje provedba obaveza prema Zakonu o digitalnim uslugama.

– Cirkus na Twitteru potkopava same temelje pravilnika. Postavili su ljestvicu tako nisko da niko ne gleda na neuspjehe drugih platformi – rekao je direktor kampanje aktivističke nevladine organizacije Avaaz Luca Nicotra.

Kaže da Google nije ostvario nikakav napredak u saradnji s osobama koje provjeravaju činjenice i stvarno zaostaje u pogledu transparentnosti i pristupa podacima.

TikTok ga pokušava sustići, dodaje on, ali njihov algoritam i dalje masovno ubrzava protok dezinformacija. Iako postoji određen napredak, Meta zbog veličine predstavlja i dalje jedan od najvećih izvora dezinformacija.

Google je naveo da je predao izvještaj u uspješnosti provođenju propisa. Meta kaže da je uložila velika sredstva u napore da ispoštuju propise i da njeni timovi nastavljaju raditi na poboljšanju svog pristupa. TikTok je u postu na blogu rekao da će pojačati svoje napore.

Sljedeći izvještaji trebali bi biti u julu. Potpisnici pravila pokrenuli su centar za transparentnost koji građanima EU-a, istraživačima i nevladinim organizacijama omogućuje pristup online informacijama o naporima u borbi protiv dezinformacija tehnoloških kompanija.

Izvor: Reuters

About The Author