Alat za zaobilaženje cenzure pomaže Kubancima da dobiju pristup internetu

Hiljade Kubanaca pridružile su se nacionalnim protestima zbog nestašice osnovne robe i ograničenja građanskih sloboda, nakon čega je vlada zabranila pristup popularnim platformama

Alat za zaobilaženje cenzure pomaže Kubancima da dobiju pristup internetu

Psiphon Inc je besplatno dostupan alat za zaobilaženje cenzure putem interneta koji je pomogao gotovo 1,4 miliona Kubanaca ove sedmice da dobiju pristup web stranicama, objavila je ta kompanija nakon što je kubanska vlada ograničila pristup popularnim društvenim mrežama i platformama za razmjenu poruka.

Mreža Psiphon iz sjedišta u Torontu prima finansijsku podršku američke vlade, a također je pomogla ljudima u drugim zemljama, uključujući Iran i Kinu, da prevladaju vladina ograničenja pristupa internetu.

Hiljade Kubanaca pridružile su se nacionalnim protestima zbog nestašice osnovne robe, ograničenja građanskih sloboda i vladinog neadekvatnog odgovora na porast broja zaraženih koronavirusom, a to su najveći nemiri u posljednjim desetljećima u toj komunističkoj zemlji.

Psiphon je naveo da je 1,389 miliona korisnika pristupilo otvorenom webu s Kube putem svoje mreže u četvrtak, kao i 1,238 miliona kasnije tog dana.

– Internet je UKLJUČEN; alati za zaobilaženje RADE – rekao je Psiphon u izjavi.

Psiphon je rekao da oko 1,4 miliona predstavlja oko 20 posto kubanskih korisnika interneta. Njegov alat za zaobilaženje otvorenog koda može se preuzeti iz trgovina aplikacija kao što su Google Play ili Apple kako bi se “povećale vaše šanse za zaobilaženje cenzure”, navodi kompanija.

Kanadski univerzitetski istraživači razvili su softver 2007. godine kako bi korisnicima omogućili da izbjegnu vladina ukidanja pristupa internetu.

Kubanska vlada ograničila je pristup platformama, uključujući Facebook i WhatsApp usred protesta, prema globalnoj kompaniji za nadzor interneta NetBlocks.

– Moramo stati uz one koji se suprotstavljaju autoritativnim režimima – kazala je američka senatorica Marsha Blackburn, zagovarateljica američkog finansiranja mreže.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je da Bijela kuća razmatra može li američka vlada pomoći Kubancima da povrate pristup internetu. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki zaobišla je u petak pitanja o naporima ili je li Bidenova administracija kontaktirala američke tehnološke kompanije.

Izvor: Reuters

About The Author