Vrhovni sud Turske naredio oslobađanje novinara dnevnog lista “Cumhuriyet”

Proglašeni su krivima da su svojim člancima podržavali tri organizacije koje je Turska nazvala “terorističkim”

Vrhovni sud Turske naredio oslobađanje novinara dnevnog lista “Cumhuriyet”
Foto: iStock

Vrhovni apelacijski sud Turske naredio je puštanje šest bivših zaposlenika opozicionog lista “Cumhuriyet” koji su u zatvoru zbog optužbi vezanih uz terorizam, izjavili su njihovi advokati.

Odluka najvišeg suda da novinari trebaju biti pušteni je obvezujuća, a advokati su kazali da očekuju da će ona biti provedena odmah.

Novinari koji bi trebali biti pušteni na slobodu su Hakan Kara, Mustafa Kemal Gungor, Guray Oz, Onder Celik, Bulent Utku i karikaturist Musa Kart. Oni su osuđeni na manje od pet godina zatvora, što obično dovodi do uvjetne kazne na turskim sudovima.

Očekivano je da bivši računovođa Emre Iper neće biti pušten na slobodu, kažu advokati.

Novinari su optuženi da podržavaju zabranjenu Radničku partiju Kurdistana (PKK), zabranjenu ljevičarsku Revolucionarnu narodnooslobodilačku stranku-front (DHKP-C) te mrežu islamskog propovjednika Fethullaha Gulena sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, za kojeg Turska smatra da je bio iza neuspjelog pokušaja državnog udara 2016. godine. Gulen, s druge strane poriče bilo kakvu umiješanost.

Novinari su ranije bili nakratko oslobođeni tokom žalbe na svoje presude, koje je u februaru podržao sud u Istanbulu. Potom su vraćeni u zatvor u blizini Istanbula kako bi odslužili ostatak kazne.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author