Mediji i aktivisti osudili šestogodišnju kaznu koju je sud u Rusiji izrekao novinaru

Yesypenka je uhapsila ruska FSB pod sumnjom da prikuplja informacije za ukrajinske obavještajne službe

Mediji i aktivisti osudili šestogodišnju kaznu koju je sud u Rusiji izrekao novinaru
Foto: Safejournalists.net

Radio Slobodna Evropa osudila je zatvorsku kaznu koja je izrečena novinaru ukrajinskog servisa tog medijaVladyslavu Yesypenku koju mu je izrekao sud pod ruskom kontrolom na teritoriji nezakonito anektiranog poluostrva Krim.

Sud u Simferopolju na Krimu je 16. februara osudio YesYpenka na šest godina zatvora zbog navodnog posjedovanja i transporta eksploziva, što je on konstantno poricao.

Predsjednik RFE- Jamie Fly je poručio da je “presuda protiv Vladyslava lakrdija”, navodi se u saopćenju te medijske organizacije.

– Kao novinar koji je radio ništa drugo osim prenošenja činjenica, nikad nije trebao ni da bude uhapšen, a kamoli da prolazi fizičku i mentalnu torturu proteklih 11 mjeseci. Vladislav treba pod hitno biti vraćen kući, svojoj supruzi i kćerki – kazao je Fly.

Yesypenka, koji posjeduje rusko i ukrajinsko državljanstvo i dopisnik je Crimea.Realities, regionalnog servisa ukrajinskog RFE-a, uhapsila je ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) u Simferopolju 10. marta 2021. godine pod sumnjom da prikuplja informacije za ukrajinske obavještajne službe.

On je napustio Krim sa suprugom Katerinom nakon ruske aneksije poluostrva 2014. godine i prešao u kontinentalnu Ukrajinu. Kasnije se redovno vraćao na Krim, da izvještava za RFE o društvenim i ekološkim temama.

Nakon hapšenja, Yesypenka su mučili oficiri FSB-a i primorali su ga na lažno priznanje na ruskoj televiziji, a zvanično je optužen za posjedovanje i transport eksploziva 15. jula prošle godine.

Tvrdio je da nije kriv, a prijetila mu je zatvorska kazna od 18 godina ukoliko bude osuđen. U optužnici nije bilo pomena špijunaže ni rada za ukrajinske obavještajne službe – kao što je FSB ranije tvrdio.

Obraćajući se u Ambasadi Ukrajine u Washingtonu, 21. oktobra 2021. godine, Yesypenkova supruga je pročitala apel svog supruga.

U pismu, koje je diktirao iz zatvorske ćelije, Yesypenko je tražio od američkog predsjednika Joea Bidena i američkih zakonodavaca da više rade na oslobađanju više od 100 političkih zatvorenika koje je FSB priveo zbog njihovih aktivnosti na Krimu.

Šesnaest ukrajinskih nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, ukrajinska ombudsmenka Lyudmyla Denisova, američka ambasada u Kijevu, kao i organizacija Reporteri bez granica, osudili su presudu.

Amnesty International je u decembru 2021. godine pokrenuo online peticiju u kojoj traže momentalno puštanje Yesypenka.

Aktivisti za slobodu mediju, Komitet za zaštitu novinara, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba i američki State Department su među onima koji su isto tražili, zbog nedostatka dokaza za ono za šta ga optužuju.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author