Trumpova aplikacija otvara se za stotine testera

Trumpov račun na Truth Socialu ima 317 pratioca, a na Twitteru ih je imao 88 miliona prije nego što je blokiran na toj društvenoj mreži

Trumpova aplikacija otvara se za stotine testera

Pojedinosti o novoj aplikaciji za društvene mreže bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa stižu u javnost, a gotovo 500 testera počelo koristiti ranu verziju “Truth Social”, potvrdila su dva izvora za Reuters.

Testiranje Truth Social dolazi godinu dana nakon što je Trumpu zabranjen Facebook, Twitter i Alphabetov YouTube. Njegov novi medijski i tehnološki pothvat, Trump Media & Technology Group (TMTG), obećao je pružiti “zanimljivo iskustvo bez cenzure” u aplikaciji, za koju je glavni izvršni direktor Devin Nunes rekao da će biti lansiran do kraja marta.

TMTG je i dalje obavijen velom tajne i neki u tehnološkim i medijskim krugovima su skeptični prema toj mreži. Ostaje nejasno može li cilj aplikacije, sloboda izražavanja, koegzistirati s Appleovim i Googleovim pravilima trgovine aplikacijama.

Liz Willis, dopisnica i potpredsjednica operacija Right Side Broadcasting Networka, rekla je za Reuters da je primila e-poruku u kojoj stoji da ju “T Media Tech LLC poziva da testira Truth Social.”

Willis je uspjela preuzeti aplikaciju na svoj iPhone putem beta stranice za testiranje TestFlight, proizvoda u vlasništvu Applea koji programeri koriste prije pokretanja svojih aplikacija u App Storeu. Korisnici su objavljivali sadržaj na ovoj verziji Truth Sociala u posljednja 24 sata, kaže Willis.

Wayne Dupree, osnivač WayneDupree.com i domaćin konzervativnog podcasta, također je među beta testerima aplikacije.

– Vidim da moje učešće u Truth Socialu prerasta Twitter jer se čini da nisam potisnut kao na Twitteru od 2016. godine. Želim da moji pratioci vide da sam više od politike i osjećam da će Truth Social dopustiti mojoj publici da me vidi – kazao je Dupree i dodao da trenutno nema opcije za uređivanje.

Do srijede, Trumpov račun na Truth Socialu imao je 317 pratioca. On je imao 88 miliona pratitelja prije nego što ga je Twitter zabranio.

Truth Social omogućuje korisnicima da objavljuju i dijele “istinu” na isti način na koji bi to učinili s tweetom. Neće biti reklama, tvrde Willis i drugi izvor koji je upoznat s TMTG-om.

Korisnici biraju koga će pratiti, a feed je mješavina pojedinačnih postova i RSS feeda vijesti. Bit će upozoreni ako ih neko taguje ili počne pratiti.

Izvor: Reuters

About The Author