Facebook će platiti 90 miliona dolara za rješavanje desetljeća stare parnice o privatnosti

Ako bude odobrena, nagodba bi bila jedna od najvećih o privatnosti podataka u historiji Sjedinjenih Američkih Država

Facebook će platiti 90 miliona dolara za rješavanje desetljeća stare parnice o privatnosti

Meta, Facebookova matična kompanija, pristala je platiti 90 miliona dolara za rješavanje tužbe iz 2012. godine. U pitanju je optužba protiv kompanije da prati korisnike čak i nakon što nisu prijavljeni na svoje račune.

Nagodba je podnesena na odobrenje američkom Okružnom sudu u Kaliforniji, a još uvijek se čeka konačno odobrenje suda.

Tužitelji pogođeni Facebookovim nepravilnim praćenjem podataka dobit će dijelove od 90 miliona dolara. Meta će također morati izbrisati sve podatke koje je pogrešno prikupio od tih korisnika.

Glasnogovornik Mete Drew Pusateri kazao je za The Verge da je nagodba u ovom slučaju, starom više od desetljeća, u najboljem interesu njihove zajednice i dioničara.

Tužba je odbačena u junu 2017. godine nakon što je savezni sudac rekao da tužitelji nisu pokazali da su očekivali privatnost ili da su pretrpjeli finansijsku štetu.

No, u mišljenju iz 2020. godine, savezni žalbeni sud je oživio slučaj, presudivši da je Facebookovo prikupljanje podataka stvorilo “ekonomsku štetu” te da je prikupljanje podataka potreban izričiti pristanak korisnika naveden u Zakonu o prisluškivanju.

Facebook je uložio žalbu na ove odluke Vrhovnom sudu koji je prošle godine odbio pokrenuti slučaj, ostavljajući na snazi raniju presudu

-Čak i prije nego što je nagodba postignuta, ova je parnica već duboko poboljšala prava na privatnost. Lični podaci koji se nezakonito kopiraju i od njih se zarađuje rezultat je ekonomska šteta – stoji u prijedlogu nagodbe.

Prema nagodbi, korisnici koji su u periodu od aprila 2010. do septembra 2011. godine posjetili web-stranice koje su uključivale Facebook tipku “sviđa mi se” bit će pokriveni, pod pretpostavkom da sud odobri nagodbu.

Ako bude odobrena, ova bi nagodba bila jedna od najvećih o privatnosti podataka u historiji Sjedinjenih Američkih Država. No, Facebook se u prošlosti suočio s još većim kaznama zbog kršenja privatnosti podataka.

Prošlog februara, savezni sudac odobrio je 650 miliona dolara vrijednu nagodbu o privatnosti na Facebooku koja utiče na više od 1,6 miliona članova. Njome se Facebook optužuje za kršenje Zakona o privatnosti biometrijskih podataka Illinoisa zbog korištenja platforme za prepoznavanje lica u označavanju fotografija.

Izvor: The Verge

About The Author