Zajednička kampanja australskih medija ujedinjenih za slobodu štampe

Kampanja je započela televizijskim prilogom koji pokazuje kako kultura tajnosti sprječava objavu podataka od javnog interesa

Zajednička kampanja australskih medija ujedinjenih za slobodu štampe
Foto: MEAA

Na australijskoj televiziji u nedjelju je pokrenuta nacionalna kampanja koja se suprotstavljala kulturi tajnosti australijske vlade, a današnje dnevne novine širom zemlje objavile su preuređene naslovnice kao nastavak te kampanje.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i njezina australijska podružnica Media Entertainment & Arts Alliance (MEAA) podržavaju ovu važnu kampanju koja poziva na reforme u cilju zaštite novinara i zviždača, ali i pravo javnosti na dostupnost informacija.

Takozvana koalicija „Pravo na znam“, koju sačinjava široka grupa medijskih organizacija, novinara i izdavača, uključujući MEAA, vodi kampanju protiv konstantnog ugrožavanja standarda slobode medija u Australiji.

Australija je dugo smatrana sigurnim utočištem demokratije s jakim stavom o kritiziranju vlade koja pokušava spriječiti ili blokirati slobodu izražavanja.

No, novo istraživanje koalicije „Pravo da znam“, koje je proveo Colmar Brunton, otkrilo je da iako 87 posto građana Australije cijeni transparentnu demokraciju, samo 37 posto njih vjeruje da zapravo žive u demokratiji.

U posljednjih 18 godina australijski parlament donio je 75 zakona pod krinkom nacionalne sigurnosti koji ograničavaju pravo javnosti na informacije, podsjeća MEAA.

Australijska vlada pokrenula je direktan napad na slobodu medija nakon što je federalna policija pretresla dom novinarke News Corpa Annike Smethurst i Australian Broadcasting Corporation (ABC), ističu iz MEAA.

– Novinarstvo je temelj demokratije. Postoji kako bi se pratili moćnici, rasvijetlila zlodjela i natjeralo vlade na odgovornost  – saopćeno je iz MEAA.

Ocijenili su da kultura tajnosti koja se traži ovim zakonskim odredbama ograničava pravo svakog Australaca da zna i znatno nadilazi izvornu namjeru nacionalne sigurnosti te smatraju da je došlo vrijeme da se zakoni povuku i dekriminalizira novinarstvo.

Izvor: Međunarodna federacija novinara (IJF)

About The Author