POSLODAVCI JEDNOSTRANO PREKINULI PREGOVORE O NOVOM GKU ZA MEDIJE

Povodom jednostranog prekida pregovora o novom Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za oblast medija od strane poslodavaca, reprezentativni granski sindikati koji su učestvovali u pregovorima, Sindikat medija Crne Gore i Sindikat informativne grafičke i izdavačke djelatnosti, izdali su saopštenje za javnost. Saopštenje možete pročitati u cjelosti: Obavještavamo članstvo, sve zaposlene u medijima i javnost da nas […]

POSLODAVCI JEDNOSTRANO PREKINULI PREGOVORE O NOVOM GKU ZA MEDIJE

Povodom jednostranog prekida pregovora o novom Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za oblast medija od strane poslodavaca, reprezentativni granski sindikati koji su učestvovali u pregovorima, Sindikat medija Crne Gore i Sindikat informativne grafičke i izdavačke djelatnosti, izdali su saopštenje za javnost.

Saopštenje možete pročitati u cjelosti:

Obavještavamo članstvo, sve zaposlene u medijima i javnost da nas je Unija poslodavaca Crne Gore,  kao organizacija ovlašćena da kolektivno pregovara u ime poslodavaca, obavijestila da predstavnici medija nisu uspjeli da usaglase svoje stavove zbog čega pregovori moraju da budu prekinuti. Od tog obavještenja do danas je proteklo gotovo dva mjeseca i kako poslodavci nisu inicirali sastanak na kojem bi se pregovori nastavili u obavezi smo da to javno saopštimo.

Posljednji sastanak na kojem se razgovaralo o Granskom kolektivnom ugovoru je održan u maju kada je dogovoreno da nas poslodavci obavijeste da li su saglasni sa izmjenama koje su predložene na nivou radne grupe.  Smatramo bitnim da članstvo i javnost obavijestimo:

  • Da smo inicijativu za pokretenje pregovora o izradi novog GKU predali Uniji poslodavaca u septembru 2016. godine;
  • Da su pregovori počeli nakon godinu, u oktobru 2017. godine;
  • Da smo tokom pregovora ponudili rješenja kojima bi se poboljšali uslovi rada zaposlenih u medijima;
  • Da smo, nakon što smo prvobitno odbijeni po svim osnovama, ponudili više desetina novih, alternativnih, rješenja kojima bi se stanje promjenilo na bolje, te da je većina opet odbijena, a dio uslovno prihvaćen i ponuđen pojedinačno poslodavcima na izjašnjenje;
  • Da se jedini predlog poslodavaca ticao proširenja liste težih povreda radne obaveze i otkaza ugovora o radu.

Svjesni smo da odnos poslodavaca iz sektora medija nije usamljen u Crnoj Gori i da je u potpunosti u skladu sa tretmanom koji sindikati i zaposleni u državi imaju u svim djelatnostima. Taj tretman je za nas, koji predstavljamo gotovo 80 odsto zaposlenih u crnogorskim medijima, neprihvatljiv. Naročito jer se paralelno sa prekidom socijalnog dijaloga država, koja namjerava da bude sljedeća članica Evropke unije zahvaljujući navodnom napretku koji bilježi u svim sferama, hvali nivoom socijalnog dijaloga u zemlji.

Mediji su ti koji koji kreiraju javno mnjenje u svakoj državi, koji su nosioci svih društvenih promjena, temelj svake demokratije, a zaposleni u medijima oni koji sve to pokreću i čija je glava “u torbi” gotovo svakodnevno. Upravo vlasnici tih medija nisu spremni da u praksi pokažu demokratiju za koju se deklarativno zalažu i ljudima koje zapošljavaju omoguće normalne uslove rada, odnosno makar nijansu više od onoga što im garantuju Zakon o radu i Opšti kolektivni ugovor. Nespremnost da se vodi socijalni dijalog najbolje pokazuje na kojem su nivou uslovi rada u crnogorskim medijima, koji je profil poslodavaca u tom sektoru ali i koje su vrijednosti za koje se oni zalažu.

Sindikat medija i Sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti će o ovom problemu obavijestiti predsjednike Crne Gore, Vlade, Skupštine, Socijalnog savjeta, ministra rada, ali i Misiju OEBS-a u Crnoj Gori, Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori, kao i ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Holandije, Francuske, Njemačke i Austrije.

Iz Unije poslodavaca smo obaviješteni da ni oni nisu dobili odgovore od poslodavaca iz oblasti medija te da “u ovom trenutku očigledno nema neophodnih pretpostavki za nastavak pregovora, ali da će UPCG, na eventualni signal o spremnosti poslodavaca iz ove grane djelatnosti na nastavak pregovora, djelovati prema sindikatu informacijom u najkraćem roku”. Nadamo se da će se te pretpostavke steći makar nakon što sve relevantne adrese u zemlji budu obaviješetene o tome na koji način crnogorski poslodavci shvataju socijalni dijalog.

Za Sindikat medija Crne Gore, predsjednica Marijana Camović

Za Sindikat informativne grafičke i izdavačke djelatnosti, član Izvršnog odbora Željko Komnenović

safejournalists.net

About The Author