Visoka kazna FACE televiziji osveta zbog kritičkog odnosa prema direktoru RAK-a

Vijeće za štampu ukazuje da je u posljednje vrijeme primjetno pogoršanje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini imajući u vidu sve češće izricanje enormno visokih novčanih kazni medijima

Visoka kazna FACE televiziji osveta zbog kritičkog odnosa prema direktoru RAK-a
Foto: Vijesti.ba

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, iako u njegovoj nadležnosti nisu TV kuće, ne reagiralo je na drakonsku kaznu koju je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH izrekla FACE televiziji.

RAK je izrekao kaznu FACE TV-u u iznosu od 15.000 KM zbog navodnih propusta u tri emisije “Centralnog dnevnika”, pri čemu je ustanovio da je najznačajniji propust navodni poziv urednika Senada Hadžifejzovića na ubistvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Sporni snimak analizirala je Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH i bez obzira što nije mogla precizno ustanoviti šta je Hadžifejzović zbilja rekao, RAK je bez čvrstih dokaza izrekao drastičnu kaznu koju Televizija FACE mora platiti bez obzira na ishod eventualnog postupka po žalbi.

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, kaznu RAK-a ocjenjuje kao osvetnički potez i smatra je presedanom u novijoj historiji regulacije medijskog sadržaja.

Kako navode u saopćenju, ovo je najviša izrečena kazna posljednjih godina iako smatraju da postoji mnogo sadržaja koji teško krše Kodeks o audio-vizuelnim medijskim uslugama, a ostaju nesankcionirani.

– Time se nesumnjivo stiče dojam da u BiH za neke vrijedi pravilo „gledanja kroz prste“. Ovom teškom novčanom kaznom izrečenoj FACE televiziji i pored nemogućnosti utvrđivanja prekršaja nameće se zaključak da se FACE TV našao na udaru zbog kritičkog odnosa prema RAK-u, odnosno direktoru Drašku Milinoviću – navodi u saopćenju Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Takva neviđena praksa otvara mogućnost svima, naročito zvaničnicima i političkim centrima moći, kojima se ne sviđa nešto što su čuli o sebi, da traže drakonske kazne zloupotrebljavajući raspoložive mehanizme.

Upravni odbor Vijeća ukazuje da je u posljednje vrijeme primjetno pogoršanje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini imajući u vidu sve češće izricanje enormno visokih novčanih kazni medijima, ali i sve češće ekonomske i političke pritiske na medije te najavljenu kriminalizaciju klevete  u krivičnom zakonodavstvu RS-a.

Izvor: Vijeće za štampu BiH

About The Author