Ograničena upotreba Twittera u Turskoj

Vlasti izrazile zabrinutost zbog širenja dezinformacija na internetu

Ograničena upotreba Twittera u Turskoj

Korištenje Twittera korisnicima u Turskoj je ograničeno, objavio je nadzornik interneta Netblocks, dva dana nakon velikog potresa koji je ubio više hiljada ljudi u južnoj Turskoj i sjevernoj Siriji.

Netblocks, koji prati povezanost na mreži širom svijeta, kaže da mrežni podaci u stvarnom vremenu pokazuju ograničenje Twittera među glavnim pružateljima internetskih usluga.

– Mrežni podaci u stvarnom vremenu pokazuju da je Twitter ograničen u Turskoj. Filtriranje se primjenjuje na glavnim pružateljima internetskih usluga i dolazi u trenutku kada se javnost počela oslanjati na uslugu nakon niza smrtonosnih potresa – naveli su iz Netblocksa.

Mrežni podaci potvrđuju ograničenje Twittera za više pružatelja internetskih usluga u Turskoj od srijede, 8. februara. Do incidenta je došlo u trenutku kada su vlasti izrazile zabrinutost zbog dezinformacija na internetu, iako nije dato službeno objašnjenje.

Kako su naveli, ova klasa poremećaja može se riješiti korištenjem VPN usluga, koje mogu zaobići vladine mjere internetske cenzure.

Niz smrtonosnih zemljotresa potresa potresao je u ponedjeljak južnu i centralnu Tursku kada je poginulo na hiljade ljudi. Incident je također imao vidljiv utjecaj na internetsku povezanost u pogođenim regijama, iako se taj uticaj razlikuje od filtriranja koje je namjerno implementirano.

Turska ima dugu historiju ograničenja društvenih mreža tokom vanrednih situacija i sigurnosnih incidenata. Oni su različito provedeni na temelju nacionalne sigurnosti, kako bi se spriječilo dijeljenje štetnih slika ili kako bi se spriječilo širenje navodnih dezinformacija.

NetBlocks ne preporučuje korištenje internetskog filtriranja zbog njegovog nerazmjernog uticaja na pravo javnosti na slobodan pristup i prenošenje informacija.

Turska policija privela je 18 osoba od potresa u ponedjeljak zbog “provokativnih” objava na društvenim mrežama u kojima se kritiziralo kako se vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nosi s katastrofom.

Dužnosnici nisu dali neposredne izjave o prekidu rada Twittera, ali izdali su opetovana upozorenja o širenju dezinformacija uoči ključnih izbora 14. maja na kojima će Erdogan pokušati produljiti svoju dvodesetljetnu vladavinu.

Turski opozicioni čelnici i slavne osobe upozorili su da odsutnost Twittera prijeti prekidom spasilačkih napora i rada humanitarne pomoći, naglašavajući da je Twitter potreban kako bi se prenijele potrebe žrtava potresa.

Izvor: NetBlocks/AFP

About The Author