Aktivist osuđen na sedam godina zatvora u Rusiji

Tužitelji naveli da je Krieger ‘poticao na mržnju’ kada je objavio da bi ruskog predsjednika trebalo objesiti

Aktivist osuđen na sedam godina zatvora u Rusiji

Ruski sud osudio je aktivistu rođenog u Ukrajini Mikhaila Kriegera na sedam godina zatvora zbog “opravdavanja terorizma”, prema Telegram kanalu.

Krieger je uhapšen prošlog novembra zbog objava na društvenim mrežama koje je napisao 2020. godine i dvojicu muškaraca koji su izveli napade na zgrade ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) pohvalio kao “heroje”.

Tužitelji su također rekli da je Krieger “poticao mržnju” kada je 2020. godine objavio da bi ruskog predsjednika Vladimira Putina trebalo objesiti, navodi ruska novinska kuća Insider. Tražili su devetogodišnju zatvorsku kaznu, navodi Telegram nalog podrške Kriegeru.

On je odbacio optužbe protiv sebe i oglasio se tokom suđenja protiv ruskog rata u Ukrajini. “Ovaj rat smatram rijetkim sukobom u kojem je istina 100 posto prisutna na jednoj strani. A ta strana je Ukrajina”, rekao je Krieger. Njegov je slučaj posljednji u nizu sudskih procesa protiv onih koji se protive ratu.

Krivični slučajevi pokrenuti su protiv više od 500 ljudi nakon protesta organiziranih protiv rata, prema ruskoj mreži za ljudska prava OVD-Info.

Aktivist i bivši član moskovskog vijeća okruga Tagansky, Krieger je pomogao organizirati skupove podrške Ukrajini od ranije ruske invazije 2014. godine, navodi Insider. Također je podržavao opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog i druge disidente na meti Kremlja.

– Sada, zbog maničnih ambicija našeg Fuhrera u mom rodnom Dnjepru, moji brojni rođaci, kolege iz razreda i prijatelji iz djetinjstva sjede u podrumima očekujući granatiranja i bombardiranja – rekao je Krieger, misleći na grad Dnjepar u istočnoj Ukrajini.

Rekao je da Putin “zaslužuje smaknuće kao i oni drugi ratni zločinci koji su osuđeni na vješanje, kao na Nürnberškom sudu” gdje se sudilo vodećim nacistima nakon Drugog svjetskog rata.

Ruska organizacija za ljudska prava Memorial prethodno je Kriegera proglasila političkim zatvorenikom. Godine 2021. moskovski sud naredio je zatvaranje Memorijala.

Kada mu je u srijedu objavljena kazna, Krieger je uzviknuo “Slava Ukrajini!”

Izvor: Reuters

About The Author