Pomilovan bjeloruski bloger kojeg su krivili za terorizam i klevetu

Radio je kao novinar za Nextu, koja je opširno izvještavala o masovnim protestima protiv Lukašenka

Pomilovan bjeloruski bloger kojeg su krivili za terorizam i klevetu

Roman Protasevič, bjeloruski opozicioni bloger uhapšen je 2021. godine nakon što je Ryanairov avion bio prisiljen sletjeti u Minsku, pomilovan je, javila je bjeloruska državna novinska agencija BelTA.

– Upravo sam doslovno potpisao sve relevantne dokumente u kojima stoji da sam pomilovan. Ovo su, naravno, sjajne vijesti – rekao je Protasevič novinarima, prenosi BelTA.

Protasevič je ovog mjeseca osuđen na osam godina zatvora za poticanje na terorizam, organiziranje masovnih nemira i klevetu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Radio je kao novinar za Nextu, koja je opširno izvještavala o masovnim protestima protiv Lukašenka 2020. godine nakon predsjedničkih izbora koje su opozicija i zapadne vlade osudile kao namještene.

U represiji za vrijeme i nakon izbora zatvoreni su ili protjerani u egzil svi značajniji opozicionari.

Osnivača Nextea Stsiapana Putsila i bivšeg urednika Jana Rudika isti je sud u odsutnosti osudio na 20 odnosno 19 godina zatvora, a Bjelorusija je Nextu proglasila “terorističkom organizacijom” prošle godine.

Zbog Protasevičeva hapšenja u maju 2021. godine Evropska unija uvela je sankcije Lukašenku. Nakon uhićenja, Protasevič je prikazan na državnoj televiziji kako plačući priznaje umiješanost u protuvladine proteste i planiranje svrgavanja Lukašenka, a bjeloruska opozicija u egzilu rekla je da su priznanja bila lažna i da su bila iznuđena.

Izvor: Reuters

About The Author