Pobjeda slobode medija u Njemačkoj: Globalni masovni nadzor proglašen neustavnim

Novinarska udruženje pohvalili odluku suda kazavši da se ovom presudom sud jasno odredio za slobodu medija

Pobjeda slobode medija u Njemačkoj: Globalni masovni nadzor proglašen neustavnim

Njemački Savezni ustavni sud proglasio je široko praćenje internetskog saobraćaja Federalne obavještajne službe (BND) neustavnim. U presudi se kaže da su BND vezani osnovnim pravima temeljnog zakona pri obavljanju telekomunikacijskog nadzora stranaca u drugim zemljama i time se krši temeljno pravo na privatnost telekomunikacija.

Još 2016. godine Bundestag je donio zakon kojim je Federalnoj obavještajnoj službi omogućio špijuniranje stranih novinara. Kako to uništava povjerenje između novinara i njihovih izvora, nekoliko uglednih međunarodnih novinara, Reporteri bez granica i aktivisti za ljudska prava podnijeli su žalbu na tu odredbu Saveznom ustavnom sudu u Karlsruheu.

U revidiranoj verziji zakona o BND-u zakonodavac sada mora uzeti u obzir da je neosnovan nadzor moguć samo u vrlo ograničenim slučajevima. Ranjivim grupama osoba, uključujući novinare, također se mora pružiti posebna zaštita.

Strani nadzor mora mnogo učinkovitije kontrolirati neovisna tijela. Po prvi put je savezna vlada zakonski dužna zaštititi povjerljivu komunikaciju novinara od masovnog nadzora. Bit će zabranjeno nadzirati strane medijske radnike kao i prije, a slanje rezultata istraživanja stranim tajnim službama također će ubuduće biti podložno strogim uvjetima.

Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je tu važnu presudu kojom će se postaviti novi standardi slobode medija i međunarodne zaštite ljudskih prava.

– Ova presuda predstavlja važnu prekretnicu za novinare u sve većoj borbi protiv masovnog nadzora – kazao je predsjednik EFJ Mogens Blicher Bjerregård.

– U vremenima u kojima se osnovna prava opetovano krše ili ograničavaju, što čine i države, ova presuda je vrlo važan signal. To jača slobodu medija i poštuje demokratiju – istaknula je Cornelia Berger iz Njemačkog saveza novinara (DJV).

Predsjednik DJV-a Frank Überall naglasio je da se Savezni ustavni sud ovom presudom očito se izjasnio u korist slobode medija i zaštite tiska i zaštite izvora.

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author