U Venecueli dvojica novinara ubijena u samo nekoliko dana

Od početka godine u Venecueli je bilo najmanje 270 napada protiv novinara i 686 kršenja prava na slobodu govora

U Venecueli dvojica novinara ubijena u samo nekoliko dana
A girl wears a Venezuelan flag as Venezuelan security forces block access to opposition supporters and mourners of rogue ex-policeman Oscar Perez to the main morgue of the city, in Caracas, Venezuela January 20, 2018. REUTERS/Marco Bello - RC19FB077080

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su venecuelanske vlasti da provedu nepristrane istrage ubistava dva novinara koja su se dogodila prošle sedmice te da identificiraju počinitelje i nalogodavce.

Reporter i snimatelj Andrés Eloy Nieves Zacarías ustrijeljen je kada je 21. augusta najmanje deset teško naoružanih pripadnika Specijalnih snaga Venecuele (FAES) provalilo u studio za snimanje La Guacamaya TV-a, lokalne TV stanice smještene u kući direktora stanice Frankija Torresa u Cabimasu na sjeverozapadu države Zulia. Tada je ubijen i Torresov sin – Víctor Torres.

Nekoliko sati nakon napada, FAES je objavio da su dvije žrtve bile članovi “zločinačke bande”, ali te tvrdnje odmah su odbacili članovi porodica ubijenih.

Ovo dvostruko ubistvo dogodilo se samo tri dana nakon što je 18. augusta na cesti u Güiriji, gradu u sjeveroistočnoj državi Sucre, pronađeno tijelo Joséa Carmela Bislicka, učitelja i voditelja lokalnog radija Omega 94.1 FM.

Bislick je nedavno skrenuo pažnju na slučajeve korupcije u Güiriji, koji uključuju iznuđivanje i trgovinu naftom, drogom i ljudima.

– Iznenađeni smo ovim djelima neizrecivog nasilja, čije su žrtve dva novinara. Tražimo od venecuelanske policije i pravosudnih organa da provedu nepristrane istrage kako bi identificirali počinitelje i nalogodavce – kazao je voditelj Odjela RSF-a za Latinsku Ameriku Emmanuel Colombié.

Podvukao je da se državna cenzura, samovoljna hapšenja i nasilje nad novinarima – među kojima počinitelji uključuju pripadnike policije i obavještajnih službi – i dalje dešavaju u cijeloj zemlji i predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi izražavanja.

TV La Guacamaya podržava vladu predsjednika Nicolása Madura, dok je Bislick bio aktivni član Madurove vladajuće Jedinstvene socijalističke partije Venezuele (PSUV). Činjenica da su obje žrtve podržale vladinu politiku je neobična. U većini slučajeva meta napada su nezavisni novinari ili novinari koji kritički izvještavaju o vladi.

Prema Espacio Público, venecuelanskoj nevladinoj organizaciji, od početka godine u Venecueli je bilo najmanje 270 napada protiv novinara i 686 kršenja prava na slobodu govora. Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa, usložnjena čestim ograničenjima pristupa internetu, nezavisnim novinarima izuzetno je otežala izvještavanje.

Venezuela se nalazi na 147. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom svjetskom Indeksu slobode medija za 2020. godinu.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author