Organizatori pokolja na Filipinima osuđeni na doživotni zatvor

Osumnjičeni za najgori pokolj novinara na svijetu zaslužili su kazne razmjerne zločinu

Organizatori pokolja na Filipinima osuđeni na doživotni zatvor

Reporteri bez granica (RSF) pozdravili su kazne koje je filipinski sud izrekao odgovornima za ubistva 58 ljudi, uključujući 32 novinara, prije deset godina u južnoj provinciji Maguindanao, izražavajući zabrinutost zbog velikog broja oslobađajućih presuda te su pozivali pravosudne organe da nastave s istragom.

Ukupno je 28 optuženih osuđeno za masakr počinjen u novembru 2009. godine u gradu Ampatuan, uključujući osam članova porodice Ampatuan, političke dinastije koja i dalje ima apsolutnu kontrolu nad provincijom.

Trojica braće koja su smatrana vodećim organizatorima pokolja, Anwar Ampatuan Sr, Andal Ampatuan Jr i Zaldy Ampatuan, osuđena su na doživotni zatvor.

Ostale kazne bile su od šest do 40 godina zatvora, ali 55 optuženih je oslobođeno zbog nedostatka dokaza, dok desetine osumnjičenih tek trebaju biti izvedeni na sud.

– Osumnjičeni za najgori pokolj novinara na svijetu zaslužili su kazne razmjerne tom zločinu – saopćeno je iz azijsko-pacifički odjela RSF-a te su napomenuli da je to tek prvi korak na dugom putu kojim Filipini moraju ići u borbi protiv nekažnjivosti.

Masakr se dogodio kada su podržavaoci političkog kandidata u pratnji novinara napadnuti dok su putovali u konvoju da bi predali papire za kandidaturu za guvernera mjesta koje tradicionalno kontrolira porodica Ampatuan.

Odgovorni su brzo identificirani, ali zbog opstrukcije suda te uznemiravanja svjedoka, ali i porodica žrtava, bile su potrebne godine da ovaj slučaj dođe na suđenje.

Filipini su na 134. mjestu od 180 zemalja u svjetskom Indeksu slobode medija RSF-a za 2019. godinu.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author