Škole u Francuskoj poslale na desetine učenica kući jer su nosile abaje

Učenice koje su odbile zamijeniti široke haljine poslane su kući s pismom roditeljima o sekularizmu

Škole u Francuskoj poslale na desetine učenica kući jer su nosile abaje

Francuske javne škole poslale su desetine djevojčica kući jer su odbile skinuti svoje abaje, duge, široke haljine koje nose neke muslimanke, prvog dana školske godine, kazao je ministar obrazovanja Gabriel Attal.

Prkoseći zabrani nošenja odjeće koja se smatra vjerskim simbolom, gotovo 300 djevojaka pojavilo se u ponedjeljak ujutro u školi noseći abaje, rekao je Attal za BFM. Većina je pristala zamijeniti abaju, ali je njih 67 odbilo to učiniti te su poslane kući.

Vlada je prošli mjesec objavila da će zabraniti nošenje abaje u školama, navodeći da se time krši pravila o sekularizmu u obrazovanju prema kojima su već zabranjene marame za glavu na temelju toga što predstavljaju iskazivanje vjerske pripadnosti.

Taj je potez razveselio političku desnicu, ali ljevica tvrdi da predstavlja uvredu građanskim slobodama.

Al Jazeerina novinarka Natacha Butler, izvještavajući iz Pariza prije nego što je zabrana stupila na snagu, rekla je da je Attal odjevni predmet smatra vjerskim simbolom koji krši francuski sekularizam.

– U Francuskoj su od 2004. godine vjerski znakovi i simboli zabranjeni u školama, uključujući marame i križeve. Gabriel Attal, ministar obrazovanja, kaže da niko ne bi trebao ući u učionicu noseći nešto što bi moglo sugerirati koja je njegova vjera – kazala je.

Attal je naveo da su djevojke kojima je odbijen ulazak u školu dobile pismo upućeno njihovim porodicama u kojem se kaže da “sekularizam nije ograničenje, to je sloboda”. Kada bi se ponovno pojavile u školi u abaji, došlo bi do “novog dijaloga”, rekao je ministar.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron branio je tu kontroverznu mjeru, kazavši da u Francuskoj postoji “manjina” koja “dovodi u pitanje republiku i sekularizam”. To, istaknuo je, dovodi do “najgorih posljedica” kao što je ubistvo učitelja Samuela Patyja prije tri godine zbog prikazivanja karikatura poslanika Muhameda tokom časa.

– Ne možemo se ponašati kao da se teroristički napad, ubistvo Samuela Patyja, nije dogodilo – kazao je on u intervjuu za YouTube kanal, HugoDecrypte.

Udruženje koje predstavlja muslimane podnijelo je zahtjev Državnom vijeću, najvišem francuskom sudu za pritužbe protiv državnih vlasti, u vezi zabrane nošenja abaje i qamija, njihove ekvivalentne odjeće za muškarce. Taj zahtjev Udruženja za prava muslimana (ADM) bit će naknadno razmatran.

Izvor: Al Jazeera

About The Author