Washington Post otpušta osoblje

Uposlenici su osudili taj potez, izražavajući nezadovoljstvo zbog stalnih otpuštanja u novinama

Washington Post otpušta osoblje
Foto: AbsoluteVision/Unsplash

Washington Post je u tišini otpustio osoblje iz Arc XP-a, tehnološkog ogranka novina, iako je ranije rukovodstvo medija razmišljalo o prodaji ili izdvajanju tog odjela.

Prošle godine, Post je odbio ponude za prodaju Arc XP-a (kompanije koja se bavi izdavaštvom i softverom) navodeći da će umjesto toga uložiti 50 miliona dolara ove godine u taj posao. No, 22. augusta, list je kazao nekoliko vrhunskih marketinških djelatnika, voditelja programa i dizajnera proizvoda u Arc XP-u da će Post ukinuti njihova radna mjesta u narednom periodu.

Ovaj potez osoblje je osudilo, izražavajući nezadovoljstvo zbog stalnih otpuštanja u novinama. U saopćenju, sindikat kompanije je rekao da je frustriran rezovima, jer novine nisu dale zaposlenicima objašnjenje zašto su njihova radna mjesta ukinuta.

Sindikat je dodao da su rezovi u suprotnosti s prethodnom tvrdnjom da ove godine neće biti daljnjih otpuštanja. Uposlenici su izrazili nezadovoljstvo jer su uvidjeli da kompanija nastavlja s ovom štetnom i neučinkovitom praksom, za koju se pokazalo da narušava moral i produktivnost, a zapravo ne štedi novac.

Otkako je osnivač Amazona Jeff Bezos kupio Post 2013. godine, novine su mnogo uložile u Arc, vjerujući da bi softverska kompanija mogla predstavljati značajan izvor prihoda izvan oglašavanja i pretplatničkog poslovanja lista.

Tehnološka kompanija unutar Posta ima između 40 i 50 miliona dolara stalnih prihoda i više od 100 klijenata, uključujući košarkaški tim Golden State Warriors i BP.

Nakon odbijanja ponude za prodaju, u dokumentu do kojeg je došao Wall Street Journal, Post je rekao da vjeruje da će Arc generirati više od 200 miliona dolara godišnjih stalnih prihoda do 2027. godine, što je značajno povećanje u odnosu na novac koji generira danas.

No, otpuštanja ovog mjeseca sugeriraju da softverska usluga nije bila imuna na neke promjene koje su uticale i na ostali dio poslovanja medija. S padom broja pretplatnika s tri miliona na 2,5 miliona, Post će ove godine navodno izgubiti gotovo 100 miliona dolara prihoda.

List je ranije ove godine već otpustio više od 30 urednika, a nova privremena izvršna direktorica Patty Stonesifer već je razgovarala s osobljem u posljednjim mjesecima kako bi razgovarali o rješavanju dugoročnih poteškoća u funkcioniranju novina.

Izvor: Semafor

About The Author